Πυροσβεστική: Η φωτιά ξέσπασε τόσο γρήγορα που οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να φύγουν

Πυροσβεστική: Η φωτιά ξέσπασε τόσο γρήγορα που οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να φύγουν

Φτάνουν τους 50 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί – 47 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την πρωτοφανή τραγωδία με την πύρινη λαίλαπα που έπληξε χθες την Αττική δείχνει το ασύμμετρο της μάχης με τις φλόγες: Σε ορισμένες εστίες η φωτιά ξέσπασε και επεκτάθηκε τόσο γρήγορα που οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να φύγουν. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην επίσημη ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από την τραγωδία είναι 49 νεκροί. Οι τραυματίες είναι 156 ενήλικοι, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι, καθώς 16 παιδιά - χωρίς να κινδυνεύει η ζωή κάποιου εξ αυτών, ευτυχώς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, είκοσι πέντε από τα θύματα βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι.

Μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 6.00 το πρωί της Δευτέρας, μέχρι τις 6.00 το πρωί της Τρίτης ξέσπασαν 47 πυρκαγιές.

Πού μπορούν να καλούν όσοι αναζητούν δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνται

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους. Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Βοήθεια από Κύπρο και Ισπανία

Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι η Κύπρος και η Ισπανία κινητοποιήθηκαν άμεσα για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική.

«Μεγάλο "ευχαριστώ" στην Κύπρο και στην Ισπανία για την άμεση κινητοποίηση ομάδων πυροσβεστών, διασωστών, πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη», αναφέρει στο twitter o Kύπριος επίτροπος.

Συγκεκριμένα, ο Χ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι η βοήθεια που προσέφεραν η Κύπρος και η Ισπανία περιλαμβάνει ομάδα 64 πυροσβεστών και παραϊατρικών, 2 πυροσβεστικά οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair.

Από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας και Δημήτρης Τζανακόπουλος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των επιχειρήσεων.