Πότε θα δούμε το «ματωμένο φεγγάρι» στον ουρανό της Ελλάδας

Πότε θα δούμε το «ματωμένο φεγγάρι» στον ουρανό της Ελλάδας

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα

Ορατή από την Ελλάδα θα είναι η ολική έκλειψη Σελήνης που θα σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουλίου με ξημερώματα Σαββάτου 28 Ιουλίου, η οποία θα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεγαλύτερη σε διάρκεια του 21ου αιώνα, ενώ λόγο του κόκκινου χρώματος που παίρνει κατά την διάρκεια του φαινομένου ο δορυφόρος της Γης, ονομάζεται και «ματωμένο φεγγάρι».

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αυστρλία και τμήμα την Νότιας Αμερικής. Αυτή θα είναι η δεύτερη σεληνιακή έκλειψη του 2018, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου και διήρκεσε συνολικά 3 ώρες και 23 λεπτά, ωστόσο, η χρονική περίοδος στην οποία υπήρξε ολική έκλειψη ήταν 1 ώρα και 16 λεπτά. Αυτή η νέα ολική σεληνιακή έκλειψη προβλέπεται να διαρκέσει 1 ώρα και 43 λεπτά και συνολικά 4 ώρες σε όλες της τις φάσεις, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη αυτού του αιώνα.

Μια ολική έκλειψη είναι μια σπάνια εκδήλωση, που συμβαίνει όταν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται και η πανσέληνος περνά στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη μας. Με τη σκια της Γης να πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, αυτή παίρνει ένα κόκκινο χρώμα.