Οριστικά για κακούργημα παραπέμπεται ο Μυτιληναίος

Οριστικά για κακούργημα παραπέμπεται ο Μυτιληναίος

Απορρίφθηκε η αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος και θα καθίσει στο εδώλιο

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, κατηγορούμενοι για υπόθεση που φέρεται να συνδέεται με «μίζα» ύψους 250.000 ευρώ, μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος που είχε εκδοθεί σε βάρος τους.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γαλάνη, κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι δεν πρέπει να αναιρεθεί το επίμαχο βούλευμα, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι η υπόθεση παραπέμπεται στο ακροατήριο προκειμένου οι δυο κατηγορούμενοι να δώσουν εξηγήσεις για το επίμαχο ποσό που φέρεται να καταβλήθηκε προκειμένου η εταιρεία ΜΕΤΚΑ να πάρει έργο στο Λαύριο.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο κ. Μυτιληναίος παραπέμπεται για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ έχει απαλλαγεί, για νομικούς λόγους, για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) ενώ ο κ. Νέζης, για παθητική δωροδοκία, με τις ίδιες επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας μετά τον εντοπισμό εμβάσματος ύψους 250.000 ευρώ, το οποίο φέρεται να εμβάστηκε από αλλοδαπή εταιρία συμφερόντων του Ε. Μυτιληναίου σε εταιρία με πραγματικό δικαιούχο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Σκοπός της αποστολής του επίμαχου εμβάσματος, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν η ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο. Η ανάθεση εμφανίζεται να έγινε στις 15 /11/2003 ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το έμβασμα φέρεται να μπήκε στην εταιρεία του κ. Νέζη τον Μάιο του 2003.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της ανάθεσης του έργου είχε καταγγελθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ, Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος είχε κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη, ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκε.