Μαχητικά από την Κρήτη έδωσαν μήνυμα στον νέο στρατηγό της Τουρκίας

Μαχητικά από την Κρήτη έδωσαν μήνυμα στον νέο στρατηγό της Τουρκίας

«Σήμερα έδειξαν ότι ήρθαν ορεξάτοι για φασαρία»

Μετά από πολύ καιρό η Τουρκία έστειλε χθες στο FIR Αθηνών δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Μία ημέρα μετά την περίλαμπρη ορκωμοσία του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις αλλαγές που επήλθαν στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αφού υπουργοποιήθηκε ο μέχρι πρότινος Αρχηγός τους στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ανέλαβε ο νέος, η τουρκική πολεμική αεροπορία έκανε νέα δυναμική εμφάνιση.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο Αιγαίο σε 5 σχηματισμούς και συγκεκριμένα μία τετράδα και 4 ζευγάρια. Τα τουρκικά αεροπλάνα επέλεξαν να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και για αυτό εστίασαν στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου και την περιοχή της Λήμνου και της Μυτιλήνης.

Οι τούρκοι έδειξαν να πιέζουν όμως ιδιαίτερα στην περιοχή της Ρόδου και για αυτό η Αθήνα απογείωσε μαχητικά και από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και από την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι.

Τα ελληνικά μαχητικά επιτηρούσαν τους τουρκικούς σχηματισμούς που πετούσαν κατα μήκος της οριογραμμής. Κατά τις 14:25 τα τουρκικά μαχητικά πέρασαν την γραμμή και παρά τις υποδείξεις των ελλήνων χειριστών και των επισημάνσεων από τα ελληνικά ραντάρ δεν έδειξαν διάθεση να συμμορφωθούν. Στις 14:30 ξεκίνησε μια αερομαχία ανατολικά της Ρόδου στην οποία τα τουρκικά μαχητικά πίεσαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως ανέφερε στο news.gr καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή «σήμερα έδειξαν ότι ήρθαν ορεξάτοι για φασαρία».

Η αερομαχία αυτή έληξε παρά ταύτα σχετικά γρήγορα καθώς οι έλληνες πιλότοι πήραν το πλεονέκτημα και κυνήγησαν τα τουρκικά μαχητικά ανατολικά.

Η φορτικότητα των τούρκων χειριστών ήταν τέτοια όμως που δέκα λεπτά αργότερα νοτιοδυτικά του Καστελόριζου πλέον ξεκίνησε και δεύτερη αερομαχία. «Κατάλαβαν ότι όσο και να επέμεναν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Πέντε λεπτά μετά από σκληρούς ελιγμούς πράγματι τα τουρκικά μαχητικά «πήραν το μήνυμα» και αποχώρησαν στο FIR της χώρας τους.

Συνολικά χθες η Άγκυρα έστειλε στo FIR Αθηνών 12 μαχητικά F-16 και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235.

Δύο από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα και συνολικά καταγράφησαν 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τους σχηματισμούς των τουρκικών μαχητικών.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ: «τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».