Βεβήλωσαν με μπογιές το εβραϊκό μνημείο μέσα στο ΑΠΘ

Βεβήλωσαν με μπογιές το εβραϊκό μνημείο μέσα στο ΑΠΘ

Κατακραυγή από την πανεπιστημιακή κοινότητα, το δήμο και την ισραηλιτική κοινότητα

Σύσσωμη την κατακραυγή της πολιτικής, πολιτειακής και δημοτικής αρχής προκάλεσε η νέα επίθεση κατά εβραϊκού μνημείου. Άγνωστοι βεβήλωσαν το εβραϊκό μνημείο που βρίσκεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πετώντας μπλε μπογιές και γράφοντας συνθήματα πάνω στο μνημείο.

Η βεβήλωση αυτή έρχεται λιγότερο από δυο βδομάδες μετά την πιο πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος.

Την επίθεση καταδίκασε τόσο η κυβέρνηση όσο και ο δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και η διοίκηση του πανεπιστημίου.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με σημερινή ανακοίνωσή της, «εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση του Μνημείου που έγινε στις 10.7.2018 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ από αγνώστους, 12 ημέρες μετά την πιο πρόσφατη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος».

«Η βεβήλωση αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο αυτό που ανεγέρθη για να τιμήσει και να επαναφέρει στη μνήμη όλων τους φοιτητές του ΑΠΘ – Εβραίους το θρήσκευμα – που χάθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα. Να συνδέσει τη τρέχουσα εικόνα του χώρου με την ιστορία της για να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη για αιώνες του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου που καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Ταυτόχρονα το εξαιρετικά αυτό λυπηρό γεγονός είναι μέγιστη ασέβεια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων».