23 φορές ισόβια σε Τούρκο διακινητή μεταναστών

23 φορές ισόβια σε Τούρκο διακινητή μεταναστών

Του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή ύψους 2,9 εκατ. ευρώ

Σε 23 φορές ισόβια κάθειρξη, σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών και σε χρηματική ποινή ύψους 2.900.500 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ο Τούρκος δουλέμπορος M. G. κυβερνήτης σκάφους διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία, το οποίο βυθίστηκε με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον πέντε μετανάστες και να αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι πέντε.

Ο κατηγορούμενος στη θαλάσσια περιοχή των νοτιοανατολικών ακτών της νήσου Καλολίμνου στις 3 Νοεμβρίου 2017 ως κυβερνήτης πλωτού μέσου μετέφερε από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη την οποία τέλεσε από κερδοσκοπία όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο και από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και τελικά επήλθε θάνατος ανθρώπου όπως αναφέρει το dimokratiki.gr.

Συγκεκριμένα μετέφερε από την παραλία του Γιαλικαβάκ πλησίον της πόλης Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας προς την Ελληνική Επικράτεια και δη προς τη νήσο Καλόλιμνο με πολυεστερικό σκάφος, μήκους οκτώ μέτρων περίπου, με καμπίνα και εξωλέμβια μηχανή, άγνωστο αριθμό πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, σε κάθε περίπτωση πάντως τουλάχιστον 24 υπηκόους Ιράκ, Ιράν, Λιβάνου, πράξη την οποία τελεσε από κερδοσκοπία, καθόσον για τη μεταφορά κάθε αλλοδαπού υπηκόου έλαβε οικονομικό αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, πάντως υπερέβαινε για κάθε μεταφερόμενο το ποσό των 2.000 ευρώ.

Άμεσα οργανώθηκε από το Λιμεναρχείο Καλύμνου μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετείχαν περιπολικά σκάφη της ανωτέρω υπηρεσίας πτεριπολικό σκάφος της FRONTEX, ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο «SUPER PUMA» καθώς και άντρες της μονάδας υποβρύχιων αποστολών του λιμενικού σώματος.

Τελικά διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές 14 επιβαίνοντες στο σκάφος ενώ πέθαναν πέντε.