Σκληρή αερομαχία με τουρκικά μαχητικά στη Λήμνο

Σκληρή αερομαχία με τουρκικά μαχητικά στη Λήμνο

Απογειώθηκαν ελληνικά F-16 από Λάρισα και Νέα Αγχίαλο

Μετά από πολλές ημέρες ηρεμίας η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σήμερα σε προκλητική παρουσία στο βορειοανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα να σημειωθεί εμπλοκή. Συγκεκριμένα τρεις σχηματισμοί, οι δύο αποτελούμενοι από F-16 και ο τρίτος από F-4 μπήκαν στο FIR Αθηνών προσπαθώντας να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε αμέσως εντολή για απογείωση δύο μαχητικών F-16 από την βάση της Λάρισας και άλλων δύο από την βάση της Νέας Αγχιάλου.
Τα ελληνικά μαχητικά πλησίασαν τον ένα σχηματισμό από τα δύο F-16 στην περιοχή νοτιοανατολικά της Λήμνου και τον δεύτερο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Οι έλληνες χειριστές δήλωσαν στους τούρκους χειριστές του ζευγαριού πως παραβιάζει τόσο τους κανόνες πτήσης στο FIR Αθηνών όσο και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Όταν τα τουρκικά μαχητικά έδειξαν πως συνεχίζουν απτόητα την πορεία τους ξεκίνησε εικονική αερομαχία στις 14:40..

Λίγο αργότερα τα τουρκικά μαχητικά έστρεψαν ανατολικά και επέστρεψαν στη βάση τους. Ο άλλος σχηματισμός των 2 F-16 και των δύο F-4 επέστρεψε λίγο αργότερα και αυτός στην βάση του χωρίς να σημειωθεί αερομαχία.

Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ. Συνολικά η Τουρκία έστειλε 6 μαχητικά και ένα ελικόπτερο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σε αριθμούς παραβάσεων και παραβιάσεων τα πράγματα ήταν εμφανώς πιο ήρεμα καθώς σημειώθηκαν 9 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, οι 6 από τα μαχητικά και 3 από το ελικόπτερο και 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.