Συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την απεργία πείνας ο δήμαρχος της Μόριας

Συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την απεργία πείνας ο δήμαρχος της Μόριας

Με τον απεργό πείνας επικοινώνησε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζει την απεργία πείνας ο δήμαρχος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση του καταυλισμού από τους περίπου 8.000 διαμένοντες μετανάστες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τον απεργό πείνας επικοινώνησε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να τον ενημερώσεις για σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν άμεσα για τη βελτίωση τω συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια. Ωστόσο, ο κ. Τρακέλλης φέρεται να αρνείται να διακόψει την απεργία πείνας.

Πάντως, αύριο η συζήτηση θα συνεχιστεί με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Γκουγκουλή που θα έρθει στη Λέσβο, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας συνοδεύοντας σε προγραμματισμένη επίσκεψη την Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σήμερα σε ένδειξη συμπαράστασης στον κ. Τρακέλλη απορριμματοφόρα του Δήμου Λέσβου πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Τον απεργό πείνας επισκέφτηκε η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, μεταφέροντας το μήνυμα του δημάρχου, Σπύρου Γαληνού: «Στεκόμαστε στο πλευρό του απεργού πείνας Νίκου Τρακέλλη, Προέδρου της Μόριας, ενώνουμε την φωνή μας μαζί του και για μια ακόμη φορά, όλοι μαζί ενωμένοι, απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ Μόριας. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επισπεύσει την αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ Μόριας, για την οποία εξάλλου δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Ο Σεπτέμβρης είναι πολύ μακριά για μια καθημερινότητα που κάθε μέρα προσθέτει μόνο προβλήματα και αγανάκτηση σε όλους, λειτουργώντας σαν ωρολογιακή βόμβα -ξανά- για την Λέσβο μας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι στο τραπέζι των συσκέψεων της συνόδου κορυφής διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, τις οποίες έχουν υποχρέωση να προστατέψουν».

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές»

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η κυρία Αντωνέλλη τόνισε πως «οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε, συνεχίζουν να συσκέπτονται, αδυνατώντας να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θύματα του ελλείμματος πολιτικής βούλησης και της αδράνειας αυτής παραμένουν οι τοπικές κοινωνίες, που υφίστανται όλες τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης του ζητήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι κάθε υπόσχεση που παραμένει ανεκπλήρωτη είναι ουσιαστικά μια άμεση παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία όλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι στο τραπέζι των συσκέψεων της Συνόδου Κορυφής διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, τις οποίες έχουν υποχρέωση να προστατέψουν».

Και η κυρία Αντωνέλλη κατέληξε: «Δυστυχώς οι επανειλημμένες εκκλήσεις και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προς κάθε κατεύθυνση, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους δεν εισακούσθηκαν ώστε να γίνει η προσδοκώμενη και επί μακρόν υποσχόμενη αποτελεσματική αποσυμφόρηση του νησιού μας. Έτσι, μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Μόρια, η δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων του χωριού ξεχείλισε με αποτέλεσμα ο πρόεδρος, Νίκος Τρακέλλης, να φτάσει σε αυτόν τον έσχατο κι επικίνδυνο για την υγεία του τρόπο διαμαρτυρίας».