Πενταπλασιάστηκαν από το 2009 οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Βρετανία

Πενταπλασιάστηκαν από το 2009 οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Βρετανία

Το 87% ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ μη Βρετανών πολιτών, όσον αφορά στην έκδοση Αριθμού Κοινωνικής Ασφάλισης (ΝΙΝ) για το α΄ εξάμηνο 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (National Insurance Number, NIN) έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, παρουσιάζοντας όμως ελαφρά κάμψη στο α΄ τρίμηνο 2018. Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, ενώ υπενθυμίζεται, ότι ο Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης είναι απαραίτητος για την είσοδο στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη για τον αριθμό των Ελλήνων που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για απασχόληση.

Συνολικά, από το 2002 έχουν καταγραφεί περίπου 105.498 Έλληνες πολίτες, που έχουν αποκτήσει ΝΙΝ. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν ΝΙΝ ήταν πέριξ των 3.000 ατόμων, ενώ πλέον ο αριθμός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί. Ειδικότερα, το διάστημα 2009 - α΄ τρίμηνο 2018, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν NIN ανήλθε στις 83.492 άτομα (86.428 άτομα από το 2008). Στο α΄ τρίμηνο 2018, καταγράφηκε μείωση κατά 8,25% των εγγεγραμμένων έναντι του αντιστοίχου διαστήματος 2017 (3.736 άτομα έναντι 4.072 αντίστοιχα).

Η πτώση πάντως ήταν περιορισμένη σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ, όπου η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 15%-30% (Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία). Το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ κατέγραψε μείωση του αριθμού νέων ΝΙΝ, αντίθετα με τρίτες χώρες (όπως Πακιστάν, Κίνα, Τουρκία, Νιγηρία) που κατέγραψαν αύξηση από 20% έως και 50%. Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν προσπάθεια αποτύπωσης της παρουσίας Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πλήρους καταγραφής, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σχετική υποχρέωση για τους πολίτες ΕΕ. Σημειώνεται πάντως, ότι τα στοιχεία για την έκδοση NIN για τους αποκτήσαντες βρετανική υπηκοότητα και για τους φοιτητές είναι βάσει πραγματικής καταμέτρησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων (περίπου 87% του συνόλου) ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών και κατά φύλο οι εγγεγραμμένοι κατά το υπό εξέταση διάστημα κατανέμονται κατά περίπου 44% σε γυναίκες και 56% άνδρες. Όσον αφορά στις περιοχές όπου εγγράφονται, στο Λονδίνο αντιστοιχεί το 43% των συνολικών εγγραφών, ακολουθούμενο από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12,5%), την Ανατολική Αγγλία (7,6%) και τη Σκωτία (7,4%).

Όσον αφορά σε συγκεκριμένες πόλεις, οι περισσότερες εγγραφές παρατηρούνται κατά σειρά σε Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Μπράιτον, Λιντς, Μπρίστολ, Κέιμπριτζ, Οξφόρδη και Σαουθάμπτον, ενώ εντός Λονδίνου, υψηλότερη συγκέντρωση παρουσιάζουν οι περιοχές Westminster, Haringey, Tower Hamlets, Enfield και Camden. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του HESA (Higher Education Statistics Agency) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017, φοιτούσαν στα βρετανικά Πανεπιστήμια 10.045 Έλληνες φοιτητές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...