«Μέδουσα» ετοιμάζουν Ελλάδα και Αίγυπτος αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές

«Μέδουσα» ετοιμάζουν Ελλάδα και Αίγυπτος αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές

Πέρυσι η άσκηση αυτή είχε θυμώσει την Άγκυρα

Μία ημέρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτος ετοιμάζονται να στείλουν ένα μήνυμα στην Άγκυρα με αεροναυτικές μονάδες να συγκεντρώνονται στην περιοχή της Ρόδου στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα 2018». Πέρυσι η άσκηση αυτή και ειδικά η παρουσία αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου, είχε προξενήσει τον θυμό της Τουρκίας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Αξίζει να θυμίσουμε πως πέρυσι η είδηση της ελληνοαιγυπτιακής άσκησης ήταν πρώτο θέμα στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu που ανέφερε ότι η Τουρκία προειδοποιούσε την Ελλάδα, πως η άσκηση που διεξάγει με την Αίγυπτο στην Ρόδο, παραβίαζε την συνθήκη των Παρισίων το 1947.

Δια της διπλωματικής οδού δε η Τουρκία, είχε βγάλει ανακοίνωση που έστειλε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προκειμένου «να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο». «Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας», κατέληγε η ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο news.gr, αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, δύο φρεγάτες με δύο ελικόπτερα, μονάδες ειδικών δυνάμεων και στοιχεία από την ταξιαρχία πεζοναυτών και ίσως ένα υποβρύχιο, θα είναι η ελληνική συμμετοχή.

Από την πλευρά της Αιγύπτου θα είναι σίγουρα το ελικοπτεροφόρο Mistral που οι Αιγύπτιοι πέρυσι είχαν πει στους έλληνες αξιωματούχους «θεωρείστε αυτό το πλοίο σαν να ήταν δικό σας» τονίζοντας τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε στρατιωτικό τουλάχιστον επίπεδο. Το Κάϊρο θα στείλει και δύο ακόμα μεγάλες ναυτικές μονάδες, πιθανότατα φρεγάτες που πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, θέλουν να είναι της κλάσης FREMM.

Η άσκηση ξεκινάει από Δευτέρα και θα διαρκέσει μία εβδομάδα περίπου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...