«Νησιώτικες και ορεινές περιοχές είναι υγειονομικά ανοχύρωτες»

«Νησιώτικες και ορεινές περιοχές είναι υγειονομικά ανοχύρωτες»

Πολάκης: Πρόκειται για τους ίδιους που λίγο καιρό πριν ανακάλυπταν χολέρα στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας

Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικές μονάδες (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, σε έρευνα που διεξήγαγε σε τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου, η Χαλκιδική, η Κρήτη, κ.α.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση: «Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε στη χώρα μας. Στις Υγειονομικές Μονάδες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν και οι συνθήκες που επικρατούν χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, υπερπολλαπλασιάζεται η κίνηση αφού εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες- πρόσφυγες.

Όταν το Χειμώνα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, πόσο μάλλον το Καλοκαίρι με τέτοια ζήτηση.

Δυστυχώς η χώρα μας στις νησιώτικες και ορεινές περιοχές είναι υγειονομικά ανοχύρωτη».

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί σε Νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.)».

Στην Νάξο η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως δεν υπάρχει αξονικός και η γενική εικόνα είναι αυτή της τραγικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

«Ανθεί ο Ιδιωτικός Τομέας που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι πολίτες από την τσέπη τους» αναφέρει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ εδώ.

To news.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποια από τα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Νάξου Κώστας Απιδόπουλος, σε μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία δήλωσε απλά πως: «Δεν υπήρξε ποτέ αξονικός αλλά είμαστε σε διαδικασία απόκτησης».

Από πλευράς του υπουργείου Υγείας στην έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε με ανάρτησή του στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο υπουργός

«Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση-σεντόνι της ΠΟΕΔΗΝ για την «Μ»εγάλη «Ε»ρευνα που διεξήγαγε στις υγειονομικές μονάδες των τουριστικών περιοχών της χώρας, το μόνο που μας προκαλείται ως αντίδραση είναι να θυμίσουμε στους πολίτες ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της Ομοσπονδίας επιστρατεύει ανακρίβειες, κινδυνολογία και ψέμματα στον δημόσιο λόγο της.

Όσο για την αξιοπιστία των στοιχείων και των «ερευνητών», πώς να προσπεράσει κανείς -όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι- ότι πρόκειται για τους ίδιους που λίγο καιρό πριν ανακάλυπταν χολέρα στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας; Με αγωνία περιμένουμε τη μέρα που η ΠΟΕΔΗΝ θα δημοσιεύσει μια φαντασμαγορική επιδημία από τους Σκοτεινούς Χρόνους του Μεσαίωνα, που θα επανεμφανιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ σε παγκόσμια πρώτη σε κάποιο από τα δημόσια Νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Όσο για την ουσία (και για να μην υπαινιχθεί κανείς ότι υπεκφεύγουμε) θα σταθούμε απλά και μόνο στο πώς κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια αυτή η Κυβέρνηση και μέσα σε ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον, να μετατρέψει τα ελλείμματα σε πλεονάσματα, να διπλασιάσει σχεδόν την κρατική χρηματοδότηση για τη Δημόσια Υγεία (από 1,02 δις που προγραμμάτιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το 2015, σε 1,95 δις το 2017), να έχει σήμερα σε λειτουργία 565 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τις 438 που παρέλαβε, να ανανεώσει κατά 60% τον στόλο ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και προχωράμε...!»