Αντάρτικο δημάρχων για τις συγχωνεύσεις εφοριών

Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την κατάργηση 127 υποκαταστημάτων εφοριών σε όλη την Ελλάδα. Οι γνωστές σε όλους μας ΔΟΥ αποτελούν στις μέρες μας το μήλον της έριδος μεταξύ τοπικών παραγόντων, τοπικών αρχόντων, βουλευτών και υπουργών. Το επίκεντρο μιας προσπάθειας περιορισμού του κράτους και των υπηρεσιών του, που προκάλεσε τη μήνι όχι μόνο των εφοριακών, αλλά και όσων έχουν λόγο να επιθυμούν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολυδαίδαλου κρατικού μηχανισμού.

Τη σημαία των αντιδράσεων σήκωσαν πρώτα οι κάτοικοι και οι φορείς νησιωτικών περιοχών, όπως ήταν αναμενόμενο. Στην πλειοψηφία τους δήμοι, που ανήκουν σε νησιά και ιδίως ακριτικά ή απομακρυσμένα, οι οποίοι απεύχονται μετά βδελυγμίας την απομάκρυνση των εφοριών, επικαλούμενοι κυρίως την αδυναμία τους να ταξιδέψουν αυθημερόν στο γειτονικό νησί, όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν για τα φορολογικά τους ζητήματα.

Το αντάρτικο...νήσων ξεκίνησε με πολλές και διαφορετικές φωνές. Μία από τις πιο δυνατές ήταν αυτή του δήμου Λέρου. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας, συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θυμίζει περίπτωση εθνικού πένθους ή... τοπικού στην καλύτερη περίπτωση. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς του νησιού και οι κάτοικοι θα καταλάβουν όλες τις υπηρεσίες του νησιού την Τετάρτη 24 του μήνα. Όπως είπε στο news.gr ο κύριος Κόλιας, οι κινητοποιήσεις δεν σταματάνε εδώ.

“Στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής επετείου, οι σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής θα παρελάσουν κι εκείνοι κρατώντας πανό διαμαρτυρίας”. Όπως τονίζει ο δήμαρχος, η συχνότητα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας είναι ανύπαρκτη. “Το καράβι εκτελεί δρομολόγια 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Μας ζητάνε να πηγαίνουμε στην εφορία της Κω, που απέχει δύο ώρες από τη Λέρο. Μιλάμε για ερημοποίηση των νησιών”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, αναφέρει ότι η Σαντορίνη καλύπτει το 23% των φορολογικών εσόδων των Κυκλάδων, ένα ποσό της τάξεως των 55.000.000 ευρώ ετησίως, με δεύτερη τη Μύκονο και φόρους 42.000.000 ευρώ. “Δεν γίνεται να θέλουν να καταργήσουν τη δική μας ΔΟΥ, τη στιγμή που το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ιδιόκτητο. Είναι παραλογισμός να φεύγουν 5.500 επιχειρηματίες και να πηγαίνουν στη Νάξο, που είναι δύο ώρες μακριά. Δεν μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου και πας. Χρειάζεται να ταξιδέψεις με καράβι”, τονίζει. Στέκεται, μάλιστα, στο γεγονός ότι το 2011 επισκέφθηκαν το νησί 2.000.000 τουρίστες και παρόλ' αυτά το υπουργείο δεν έδωσε καμία εναλλακτική προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιού όταν το χρειάζονται.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Λήμνου. Το νησί του βορείου Αιγαίου απέχει 6 και πλέον ώρες από τη γειτόνισσά της Μυτιλήνη. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχός της, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, η κατάργηση της ΔΟΥ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Επικαλείται τη συνταγματική διάταξη, που αφορά στη νησιωτικότητα και εφαρμόζεται στην περίπτωση της Κω και της Νάξου, όπου δεν θα κλείσουν οι εφορίες. “Το κριτήριο της νησιωτικότητας σημαίνει ότι η Λήμνος απέχει 12-14 ώρες από το Λαύριο και τα δρομολόγια για το πλησιέστερο νησί, τη Μυτιλήνη, εκτελούνται ανά δύο ή τρεις ημέρες ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες”. Προειδοποιεί ότι θα εισηγηθεί να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. “Δεν γίνεται να υποβαθμίζουν αλόγιστα το νησί μας. Αντιμετωπίζουμε ήδη σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο μας. Το μόνο που κάνουν είναι να μας απομονώνουν διαρκώς”.

Η Κρήτη μπορεί να μην ανήκει στα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, δεν παύει να είναι όμως το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με 621.340 κατοίκους. Η δήμαρχος Φαιστού, Μαρία Πετρακογιώργη, υπογραμμίζει ότι η ΔΟΥ της περιοχής της εξυπηρετεί - εκτός από το δικό της δήμο - και τους όμορους δήμους του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

“Το ζήτημα δεν είναι τοπικιστικό”, αναφέρει. “Είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε δικό μας χώρο για να παραμείνει η υπηρεσία ως έχει”. Όπως λέει η κυρία Πετρακογιώργη, “καλό είναι να πάψουν να υπολογίζουν μόνο με αριθμούς. Υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος, στον οποίο πρέπει να δώσουν σημασία ! Αυτή τη στιγμή, πρέπει να διανύσουμε απόσταση 50 λεπτών για να φτάσουμε στο Ηράκλειο και άλλων 50 για να επιστρέψουμε στη Φαιστό. Το βρίσκετε λογικό;", αναρωτιέται.

Πρόσφατα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, προανήγγειλε αισθητή μείωση των διοικητικών δομών, σε ποσοστό, που φτάνει ή ξεπερνά το 50%. Μειώσεις, που είναι εκτός από θεμιτές και απαραίτητες για την επιβίωση του υδροκέφαλου κράτους, που τόσα χρόνια συντηρούσαμε. Με τη διαφορά, όμως, ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Όταν ο ασθενής έχει καρκίνο, θεραπεύεις τον καρκίνο. Δεν χορηγείς φαρμακευτική αγωγή για την ηπατίτιδα. Για να μπορεί η θεραπεία εκτός από απαραίτητη να είναι και αποτελεσματική.

Γιώργος Λαμπίρης