Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Παράλληλες κινητοποιήσεις σε 15 πόλεις της Μακεδονίας και εννέα πόλεις της υπόλοιπης χώρας

Σε 24 πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν σήμερα κινητοποιήσεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας με το κεντρικό συλλαλητήριο να γίνεται στην Πέλλα.

Τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό πραγματοποιήθηκανσε 15 πόλεις της Μακεδονίας και εννέα πόλεις της υπόλοιπης χώρας.

Σύμφωνα με το Thestival, περίπου 5.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν στην Αρχαία Πέλλα με ελληνικές σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα.

Οι διοργανωτές των συλλαλητηρίων απορρίπτουν όλα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και περιέχουν τον όρο «Μακεδονία», ενώ όπως γνωστοποίησαν θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε συμφωνία με την FYROM.

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Καβάλα και Δράμα

Στην Καβάλα και τη Δράμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μια σύνθετης ονομασία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων. Από νωρίς το απόγευμα περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συμμετέχοντας διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό.

Συνολικά τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωσαν και απεύθυναν χαιρετισμός, Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι “η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους”.

Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός – ερευνητής Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.

Στην πόλη της Δράμας, ομιλητές στην εκδήλωσης ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Μαμσάκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαντουβάλου.

Στη Δυτική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδα, ενώ οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Ιωάννινα

Συγκέντρωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Πρόκειται για πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία, στο οποίο προσήλθε πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες, από όλη την Ήπειρο ακόμη από το Αγρίνιο και την Πάτρα. Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας.

Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρας.

Χανιά : Ένταση πριν στη συγκέντρωση για το «Μακεδονικό»

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων λίγο πριν την έναρξη του στλλαλητηρίου, όταν στο χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα.

Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί.

Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.