«Μπλακ άουτ» την Τετάρτη από την 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

«Μπλακ άουτ» την Τετάρτη από την 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Παραλύει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, όπως και το κέντρο της Αθήνας

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 30 Μαΐου η χώρα, λόγω της 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί απηύθυνε η ΓΣΕΕ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, η 24ωρη γενική απεργία και το συλλαλητήριο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας», σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τους αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που όπως επισημαίνει, «έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας, της υπερφορολόγησης».

Ταλαιπωρία στις μετακινήσεις

Η απεργιακή κινητοποίηση με ττο συλλαλητήριο και την πορεία στο κέντρο της Αθήνας θα προκαλέσει -όπως είναι φυσικό- κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πρωτεύουσα. Αυτό θα επιτείνει και η συμμετοχή στην απεργία με στάση εργασίας των λεωφορείων και των τρόλει, καθώς και του Προαστιακού. «Ανάσα» στις μετακινήσεις θα προσφέρει η μη συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.

Στην απεργία συμμετέχουν οι σιδηροδρομικοί του ΟΣΕ η Πανελλήνια Ομοσπονδία των οποίων σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι «ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ενάντια στα 8 χρόνια λιτότητας, που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα σε οικονομική ασφυξία». Παράλληλα, επιτίθεται στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση με την εκποίηση του εθνικού πλούτου -δεσμεύοντάς τον για 99 χρόνια- δυστυχώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εις βάρος του σιδηρόδρομου, καθώς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται και η σειρά της ΕΕΣΣΤΥ, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, παραδίδοντάς τους ως εμπορεύματα προς εκμετάλλευση».

Όσοι σκόπευαν να μετακινηθούν ακτολοϊκώς θα πρέπει επίσης να αλλάξουν τα σχέδια τους, καθώς στην 24ωρη γενική απεργία συμμετέχει και η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα όλα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια. Ταλαιπωρία όμως περιμένει και όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην γενική απεργία με στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι. Έτσι, έξι πτήσεις της Aegean και της Ολυμπιακής ακυρώνονται, ενώ για άλλες 50 αλλάζει η ώρα αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες καλούνται να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Aegean και της Olympic Air ή να καλούν στα τηλέφωνα 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό) για την Aegean και 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό) για την Ολυμπιακή.

«Παραλύει» ο χώρος της Υγείας

Τη συμμετοχή του στην απεργία ανακοίνωσε σήμερα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο Π.Ι.Σ. καλεί τους ιατρούς τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και να διεκδικήσουν αύξηση των μισθών, προσλήψεις προσωπικού, λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κατάργηση του Νόμου 4387/2016 για το συνταξιοδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Απεργεί η ΟΛΜΕ εν μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε σήμερα και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ανακοίνωσαν, ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, τα αιτήματα αφορούν «σε άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Συμμετοχή στην απεργία της Τοπικής Αυτοδίοικησης

Σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ την Τετάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.