Δεκάδες ανήλικοι πρόσφυγες στους άτυπους καταυλισμούς της Πάτρας

Δεκάδες ανήλικοι πρόσφυγες στους άτυπους καταυλισμούς της Πάτρας

Συνολικά 142 παιδιά ζούσαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια του Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ

Συνολικά 142 ανήλικοι πρόσφυγες ζούσαν εδώ και μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους μετανάστες μέσα στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου και τις εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ στο λιμάνι της Πάτρας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα patrastimes.gr.

Από τους 142 ανήλικους πρόσφυγες, μόνο 37 ασυνόδευτα παιδιά είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ οι υπόλοιποι 105 ανήλικοι δεν είχαν κάνει ποτέ εγγραφή και ταυτοποίηση στις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και οι ανήλικοι οι οποίοι είχαν τα απαραίτητα έγγραφα, μεταφέρθηκαν άμεσα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στις αρμόδιες δομές, που ειδικεύονται στην φροντίδα ασυνόδευτων παιδιών, ενώ τα υπόλοιπα 105 παιδιά αρχικά θα περάσουν την διαδικασία ταυτοποίησης στο κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου, ενώ παράλληλα θα είναι σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες στις 5:00 το πρωί περίπου 400 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας απομάκρυναν χωρίς εντάσεις 619 άτομα από τα χώρους του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ, απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης. Χωρίς έγγραφα κατεγράφησαν 307 εκ των οποίων 105 ανήλικοι, ενώ έγγραφα είχαν 303, από τους οποίους οι 37 ανήλικοι. Από τους 303 αλλοδαπούς οι 62 μεταφέρθηκαν στο 62 ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, 50 στη Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και 140 στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου. Οι 37 ανήλικοι έφυγαν για την δομή ΔΟΜ στη Θεσσαλονίκη. Από τους υπόλοιπους μετανάστες, οι 266 μεταφέρθηκαν σε διάφορες δομές.

Επίσης, σχηματίστηκαν 9 δικογραφίες με την αυτόφωρη διαδικασία, εκ των οποίων 7 για πλαστά έγγραφα, ένας για κατοχή 2,8 γραμμάρια χασίς και ένας φυγόποινος ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 4 μήνες φυλάκισης για παράβαση του Νόμου περί Αλλοδαπών.