Η σχέση της δούκισσας της Κορνουάλης με τη Μονή Καισαριανής

Η σχέση της δούκισσας της Κορνουάλης με τη Μονή Καισαριανής

Η Ιερά Μονή στη σημερινή της μορφή - αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας- κτίσθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα

Τη Μονή Καισαριανής επισκέφτηκε σήμερα η δούκισσα Κορνουάλης, Καμίλα και ξεναγήθηκε στους χώρους του βυζαντινού μοναστηριού από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Στην αρχαιότητα, στο σημείο της Μονής, υπήρχε αρχαίος ναός, πιθανότατα της Δήμητρας και πέριξ του ναού υπήρχε φιλοσοφική σχολή. Η σχολή διαλύθηκε με το γνωστό Ιουστινιάνιο διάταγμα του 529 μ.Χ. και  μετατράπηκε σε χριστιανική Ιερά Μονή, μεταξύ του 6ου-7ου αιώνα μ.Χ..

Η Ιερά Μονή στη σημερινή της μορφή - αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας-  κτίσθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα, από το υπάρχον δομικό υλικό του αρχαιοελληνικού και παλαιοχριστιανικού ναού.​

Αποτελεί δημόσιο μνημείο από τις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα είναι επισκέψιμος, ιστορικά και αρχιτεκτονικά διατηρητέος, χώρος.

Μάλιστα, υπάρχει και μια ιστορία που συνδέει τη δούκισσα της Κορνουάλης με τη Μονή Καισαριανής. Ο πατέρας του συζύγου της, Φίλιππος, είναι πρώτος εξάδελφος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Η αδελφή του Κωνσταντίνου, Ειρήνη, δηλαδή η θεία του Κάρολου, χρησιμοποιούσε ως ησυχαστήριο ένα κελί του μοναστηριού!