Έλληνες πιλότοι «ξεπέταξαν» άπειρους τούρκους χειριστές

Έλληνες πιλότοι «ξεπέταξαν» άπειρους τούρκους χειριστές

Τα τουρκικά αεροπλάνα σημείωσαν συνολικά χθες 5 παραβάσεις και 7 παραβιάσεις

Αν και δεν προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων οι τούρκοι χειριστές την Τρίτη και Δευτέρα λόγω της άσκησης «Efes 2018» η προκλητικότητά τους, ήταν τέτοια που προξένησε δύο εμπλοκές, τις δύο αυτές ημέρες.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η χθεσινή σημειώθηκε στις 11:23 βορειοδυτικά της Λέσβου. Τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο FIR Αθηνών στις 11:02.

Ο σχηματισμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας απαρτιζόταν από ένα ζεύγος μαχητικών F-16 που ήταν και οπλισμένο.

Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από την Λήμνο και συνάντησαν τους Τούρκους τους οποίους αναγνώρισαν και αναχαίτισαν.

Όταν τα τουρκικά μαχητικά δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των ελληνικών τότε ξεκίνησε η αερομαχία που διάρκεσε λίγα δευτερόλεπτα! Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 11:25, δύο λεπτά δηλαδή μετά την έναρξη της αερομαχίας, το αποτέλεσμα είχε κριθεί και οι Τούρκοι έβγαιναν από το FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr κατά πάσα πιθανότητα οι τούρκοι χειριστές δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα πεπειραμένοι καθώς σύντομα εγκατέλειψαν την προσπάθεια όταν διαπίστωσαν την ευκολία με την οποία τα ελληνικά μαχητικά απέκτησαν το τακτικό πλεονέκτημα. «Τους ξεπετάξαμε μέσα σε δευτερόλεπτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας που μίλησε στο news.gr.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ωστόσο πως ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η προσοχή των ελλήνων χειριστών είναι ακόμα πιο τεταμένη καθώς από έναν λάθος χειρισμό ενός τούρκου χειριστή μπορεί να προκύψει κάτι άσχημο.

Συνολικά χθες η Τουρκία έστειλε στο Αιγαίο 8 αεροσκάφη. Από αυτά τα 6 ήταν μαχητικά F-16 και τα 2 ήταν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235.

Τα τουρκικά αεροπλάνα σημείωσαν συνολικά χθες 5 παραβάσεις και 7 παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και του Εθνικού Εναέριου Χώρου αντίστοιχα.