Τι πιστεύουν οι Έλληνες για Τουρκία και Σκοπιανό

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για Τουρκία και Σκοπιανό

Φόβος και οργή για τη γείτονα αλλά ψυχραιμία, έως και αδιαφορία για την ΠΓΔΜ δείχνει νέα δημοσκόπηση - Δεύτερος «κίνδυνος» για τη χώρα η Αλβανία

Η κλιμακούμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο, η πολεμική ρητορική της Άγκυρας και η παρατεταμένη κράτηση δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη έχουν προκαλέσει στους Έλληνες φόβο και συναισθήματα οργής για την «εχθρική» Τουρκία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

- το 67% παραδέχθηκε ότι φοβάται για θερμό επεισόδιο
- το 61% δήλωσε ότι του προκαλεί οργή αυτή η ένταση και
- το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση.

Μάλιστα, στην ερώτηση «ποιες χώρες από τις παρακάτω θεωρείτε εχθρικές», οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση απάντησαν πρώτη την Τουρκία, με ποσοστό 87% (μόνο 7% απάντησαν αρνητικά).

Ακολούθησαν  η Αλβανία ( 47% Ναι, 37% Όχι), τρίτη η πΓΔΜ (45% Ναι, 38% Όχι) και τελευταία η  η Βουλγαρία ( 10% Ναι, 70% Όχι.

Για το Σκοπιανό

Σε αντίθεση ίσως με το κλίμα που διαμόρφωσαν τα συλλαητήρια για την ονομασία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 45%, δηλώνει ότι βρίσκει κατανοητή την προοπτική η σύνθετη ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Το 23% δήλωσε ότι αυτό του προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται και το 14% «με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας».

Ένα 13% πάντως απάντησε ότι το ζήτημα «με αφήνει αδιάφορο».

Η Τουρκία το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ως το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, το 46% θεωρεί τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας και μόλις 5% προτάσσει τη διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ . Ενα μεγάλο ποσοστό, το 34%, πιστεύει ότι οι διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο είναι μείζονος σημασίας.