Διαταγή έρευνας για την παραλίγο σύγκρουση Αρματωλού και KARMATE

Διαταγή έρευνας για την παραλίγο σύγκρουση Αρματωλού και KARMATE

Σε ΕΔΕ προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη σήμερα τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου.

Υπενθυμίζεται πως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το τουρκικό εμπορικό πλοίο «KARMATE», παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Π.Ν. Μετά το συμβάν, από το οποίο δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή τραυματίες, το τουρκικό πλοίο, παρά τις κλήσεις στον ασύρματο από την ελληνική πλευρά, συνέχισε την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές.

Αντικατάσταση κυβερνήτη διατάχθηκε για την κανονιοφόρο «Αρματωλός» η οποία πλέει προς τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Η αντικατάσταση αυτή ήταν προγραμματισμένη ωστόσο επισπεύσθηκε.

«Καλέσαμε πολλές φορές το KARMATE στον ασύρματο αλλά αδιαφόρησε»

Το «Αρματωλός» είχε καλέσει επανειλημμένα το «KARMATE» στον ασύρματο πριν την «επακούμβηση» βεβαιώνουν καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο news.gr.

Ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε συγκεκριμένα στο news.gr πως: «Καλέσαμε πολλές φορές το KARMATE στον ασύρματο αλλά αδιαφόρησε».

Ρωτώντας έτερη πηγή του Ναυτικού αν θα πρέπει να εντάξει κανείς το περιστατικό αυτό στο πλαίσιο του υβριδικού και ψυχολογικού πολέμου που έχει αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πρόσφατο παρελθόν, απάντησε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και εξετάζονται». Τονίστηκε βέβαια από όλες τις πηγές πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα αν ήταν εσκεμμένος ή ατυχές» πρόσθεσαν επίσης, ωστόσο η πρώτη εντύπωση που υπάρχει στους στρατιωτικούς κύκλους είναι πως πρόκειται για λανθασμένη ενέργεια του τούρκου κυβερνήτη, ο οποίος στην συνέχεια τρόμαξε και για αυτό απομακρύνθηκε αναπτύσσοντας ταχύτητα. «Πολλές φορές στην θάλασσα γίνονται τέτοια και αυτό θέλει προσοχή» επεσήμαναν.

Τι ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών

Δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

*Πηγή φωτογραφίας marinetraffic