Ετοιμοπόλεμη η Frontex για ενίσχυση της Ελλάδας στα σύνορα με Τουρκία

Ετοιμοπόλεμη η Frontex για ενίσχυση της Ελλάδας στα σύνορα με Τουρκία

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή (Frontex) είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, η κ. Μπερτό είπε, ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη και ότι πράγματι τον τελευταίο μήνα υπήρξε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε πως η Επιτροπή και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί κάνουν ό, τι μπορούν, για να στηρίξουν την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ανέφερε επίσης, ότι για το θέμα αυτό ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει έρθει σε επαφή με τις τουρκικές και τις ελληνικές αρμόδιες Αρχές. Εξάλλου, ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή που είχε στείλει τον περασμένο Μάρτιο ο Ολλανδός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τον κ. Αβραμόπουλο, επιστολή στην οποία ανέφερε, ότι περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες που φτάνουν στην Ολλανδία, δεν έχουν καταγραφεί, η κ. Μπερτό απάντησε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής οι ελληνικές και ιταλικές Αρχές καταγράφουν το 100% των μεταναστών, που φτάνουν στα hotspot, λαμβάνοντας παράλληλα τα δακτυλικά τους αποτυπώματα με ψηφιακή μορφή.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τόσο η Επιτροπή, όσο και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, η Ν. Μπερτό είπε ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για να κατατεθεί από τη βουλγαρική Προεδρία η σχετική πρόταση και να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.