Απεργίες σε αστικές συγκοινωνίες, τρένα και πλοία την Πρωτομαγιά

Απεργίες σε αστικές συγκοινωνίες, τρένα και πλοία την Πρωτομαγιά

Ποια μέσα θα ακινητοποιηθούν και σε ποια θα γίνουν στάσεις εργασίας

Με προβλήματα θα πραγματοποιούνται οι συγκοινωνίες αύριο Πρωτομαγιά, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς προχωρούν σε απεργίες και στάσεις εργασίας, ενώ δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο θα παραμείνουν τα τρόλεϊ, στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε Μετρό, ΗΣΑΠ και τα λεωφορεία, ενώ για το Τραμ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση. Ειδικότερα:

  • Οι συρμοί του Μετρό θα κυκλοφορούν από τις 09:00 το πρωί έως και τις 06:00 το απόγευμα, με τα δρομολόγια να εκτελούνται έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.
  • Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί σύμφωνα με απόφαση των εργαζομένων.
  • Τα λεωφορεία θα κινούνται από 09:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ, όμως η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 το πρωί, ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 08:00 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την πολιτική της λιτότητας και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. Επισημαίνουν ότι θα υπερασπιστούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Στη Θεσσαλονίκη τα δρομολόγια των γραμμών του ΟΑΣΘ θα εξυπηρετούνται με προσωπικό ασφαλείας, καθώς το συνδικάτο των εργαζομένων αποφάσισε τη συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο στις 04:50 το πρωί και το τελευταίο στις περίπου στις 11:00 το βράδυ.

Στη νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ Αεροδρόμιο» δεν θα υπάρχει μεταβολή, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν και τα ειδικά διασκευασµένα λεωφορεία για τη δωρεάν µετακίνηση των Α.µε.Α. Ο ΟΑΣΘ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού, καθώς λόγω της 24ωρης απεργίας θα παράσχει μερικώς τις υπηρεσίες του κατά την ημέρα της απεργίας.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν καθ' όλο το 24ωρο τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Λόγω της απεργίας των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια της Δευτέρας 30 Απριλίου στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη που έχουν ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται, ότι οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, Τρίτη μεσάνυχτα προς Τετάρτη, θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για ξεπούλημα του σιδηροδρόμου.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα είναι τα πλοία με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) για 24ωρη απεργία, η οποία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης με ώρα λήξης τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Η ΠΝΟ διεκδικεί την άμεση επίλυση του συνταξιοδοτικού, την ανάκληση των μειωμένων ειδικών συνθέσεων πληρωμάτων με κατάργηση του νόμου 4150/2013, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την άμεση και ορθή καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα.