8 στους 10 Έλληνες βλέπουν ως απειλή την Τουρκία – Οι μισοί φοβούνται πόλεμο

8 στους 10 Έλληνες βλέπουν ως απειλή την Τουρκία – Οι μισοί φοβούνται πόλεμο

Δύο στους τρεις πολίτες συμφωνούν με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας - Οκτώ στους δέκα εμπιστεύονται τον στρατό

Ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εκφράζει η ελληνική κοινή γνώμη, σύμφωνα με την έρευνα “Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018” της Public Issue.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 87% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως τη γειτονική χώρα με την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ ως απειλή για την Ελλάδα την βλέπει το 79% των πολιτών, με την Αλβανία να ακολουθεί με 13%.

Παράλληλα, το 81% των ερωτηθέντων θεωρούν πως τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν χειροτερέψει, ενώ διαπιστώνουν ως το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε ποσοστό 74%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί αρνητικά τόσο τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά (σε ποσοστό 54%), όσο και την κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς αυτούς (σε ποσοστό 56%).

Όσον αφορά το πόσο πιθανό θεωρούν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο μέσα στα επόμενα χρόνια, το 56% των πολιτών τον θεωρούν όχι και τόσο πιθανό ή σχεδόν καθόλου πιθανό, ωστόσο το 44% τον θεωρούν πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι ιστορικά υψηλό στην 20ετή ιστορία της έρευνας της Public Issue, αφού το προηγούμενο υψηλότερο ποσοστό είχε καταγραφεί το 1999 (42%).

Πάντως, ακόμα και σε περίπτωση πολέμου, το 42% των Ελλήνων θεωρούν πως η Ελλάδα θα είναι νικήτρια, με το 17% να εκτιμά πως νικήτρια θα είναι η Τουρκία. Ισορροπία ή τίποτα από τα δύο απαντά το 13%, ενώ ένα 8% θεωρεί ότι η έκβαση του πολέμου θα κριθεί από τους συμμάχους.

Όσο για το πού είναι πιθανό να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 65% των πολιτών “βλέπουν” το Αιγαίο, το 17% την Κύπρο και το 7% τη Θράκη.

Εξάλλου, 2 στους 3 Έλληνες αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (67%), έναντι ενός 27% που συμφωνούν, ενώ διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς το αν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, με το 47% να εκτιμά ότι δε θα σύμφερε την Ελλάδα και το 40% να έχει αντίθετη άποψη.

Σε άλλες ερωτήσεις, το 62% των πολιτών κρίνουν αρνητικά το ΝΑΤΟ και το 49% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της σε αυτό. Παράλληλα, οι Έλληνες δείχνουν σημαντική εμπιστοσύνη στον στρατό, σε ποσοστό 80%, ενώ το 64% των πολιτών εκφράζονται θετικά για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, έναντι του 31% που εκφράζει αντίθετη άποψη.

Μέρος 1 : Στάσεις απέναντι στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα:

Μέρος 2 : Στάσεις απέναντι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: