Τι πρέπει να ξέρετε για την επισκευή και συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Τι πρέπει να ξέρετε για την επισκευή και συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ποιες είναι οι πιο συχνές βλάβες στον ηλιακό θερμοσίφωνα;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μια επιλογή που κάνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην χώρα μας. Ο κύριος λόγος είναι η οικονομία στο ρεύμα που μπορεί να κάνει ένα νοικοκυριό. Θα ήταν κρίμα σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα να μην μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια που απλόχερα μας προσφέρουν οι ακτίνες του ήλιου και αντί αυτού να προτιμάμε να σπαταλάμε χρήματα σε μορφές ενέργειας που βλάπτουν το περιβάλλον.

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ενώ η ενεργειακή πηγή του θερμοσίφωνα μπορεί να έχει ατέλειωτα αποθέματα η ίδια η συσκευή αποτελεί απλά μια συσκευή όπως όλες οι υπόλοιπες που έχουμε στο σπίτι μας. Με την χρήση και τον χρόνο δηλαδή θα φθαρεί και θα παρουσιάσει διάφορα προβλήματα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τι θα πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις που χάλασε ο ηλιακός θερμοσίφωνας αλλά και τι θα πρέπει να κάνουμε προηγουμένως για να μην έρθουμε σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση.

Εμείς μιλήσαμε με τους ειδικούς την πλατφόρμας 24 ώρες τεχνικοί για τις βλάβες στον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ποιες είναι οι πιο συχνές βλάβες στον ηλιακό θερμοσίφωνα;

Οι ηλεκτρολόγοι Αθήνα μας εμπιστεύτηκαν πως οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους καλούνται συνήθως να αναλάβουν την επισκευή ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι εξής:

  • Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν ζεσταίνει το νερό.
  • Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν λειτουργεί με ρεύμα.
  • Ο ηλιακός θερμοσίφωνας ρίχνει την ασφάλεια στον πίνακα.
  • Τρέχει νερό από τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Γιατί ποιους λόγους χάλασε ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή η οποία είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες καθ' όλη την διάρκεια της ζωής της. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να παρουσιάσει βλάβες οι οποίες να οφείλονται σε αυτόν τον λόγο. Για παράδειγμα την εποχή του καλοκαιριού οι πολύ υψηλές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση του ηλιακού θερμοσίφωνα η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια του αντιψυκτικού υγρού.

Η λύση είναι οι ηλεκτρολόγοι Αθήνα.

Κάποιες φορές το γεγονός ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν έχει νερό μπορεί να μην οφείλεται στην συσκευή του ηλιακού αλλά σε κάποια βλάβη στο υδραυλικό δίκτυο του σπιτιού που είναι υπεύθυνο να μεταφέρει το νερό από τον θερμοσίφωνα στις βρύσες του σπιτιού μας. Οι υδραυλικοί Αθήνα μπορούν να δώσουν την λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Κάποιες άλλες φορές, επίσης, μπορεί ο ηλιακός να μην έχει νερό γιατί το δοχείο που έχει είναι πολύ μικρό και η χωρητικότητά του σε νερό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας την δεδομένη στιγμή. Ένας ακόμη παράγοντας που είναι πολύ σημαντικός κι αν δεν τον προσέξουμε θα έχουμε θέματα με την απόδοση του ηλιακού είναι και η τοποθέτηση του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα όπως και η αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς γιατί το παραμικρό λάθος μπορεί να σας κοστίσει σε απόδοση.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα;

Όπως είπαμε ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή και όπως κάθε συσκευή που έχουμε στην κατοχή μας έχει ανάγκη για συντήρηση. Η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα περιλαμβάνει εργασίες όπως:

  • αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου του ηλιακού θερμοσίφωνα,
  • αντικατάσταση της φλάντζας στεγανότητας του ηλιακού θερμοσίφωνα,
  • συμπλήρωση αντιψυκτικού υγρού στον ηλιακό θερμοσίφωνα,
  • καθαρισμό του boiler του ηλιακού θερμοσίφωνα,
  • έλεγχο ασφαλιστικών βαλβίδων ηλιακού θερμοσίφωνα,
  • αλλαγή αντίστασης ηλιακού θερμοσίφωνα,
  • αλλαγή υδραυλικών σωληνώσεων ηλιακού θερμοσίφωνα και
  • αλλαγή σπιράλ ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η σωστή και τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη και τα προτεινόμενα χρονικά διαστήματα που προτείνεται να πραγματοποιείται είναι τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.