Τα επικίνδυνα προϊόντα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

Τα επικίνδυνα προϊόντα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

Τα προϊόντα για παιδιά συγκεντρώνουν τα περισσότερα alerts

Ανάμεσα στις χώρες με τις λιγότερες προειδοποιήσεις του συστήματος RAPEX για τα μη ασφαλή προϊόντα (εκτός τροφίμων) συγκαταλεγόταν η Ελλάδα το 2017, ενώ, ταυτόχρονα, περιλαμβανόταν στις χώρες που έλαβαν τα περισσότερα σχετικά μέτρα και αντιδράσεις (πχ, ανάκληση προϊόντων), όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο σύστημα RAPEX συμμετέχουν 31 χώρες: οι 28 χώρες - μέλη της Ε.Ε., η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Συνολικά, το 2017 εκδόθηκαν μέσω αυτού 2.201 προειδοποιήσεις (alerts) για μη ασφαλή προϊόντα (εκτός τροφίμων), που έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Οι προειδοποιήσεις αυτές οδήγησαν στη λήψη 3.952 μέτρων/αντιδράσεων (π.χ. ανακλήσεις προϊόντων).

Προϊόντα για παιδιά συγκεντρώνουν τα περισσότερα alerts

Στην Ελλάδα, το 34% των προειδοποιήσεων (δηλαδή η κυριότερη κατηγορία) αφορούσε αντικείμενα φροντίδας παιδιών και παιδικό εξοπλισμό, το 33% παιχνίδια και το 11% ρούχα, υφάσματα και είδη μόδας, με κυριότερους κινδύνους αυτούς που αφορούσαν στη χρήση χημικών (39%), σε τραυματισμούς (17%) ή παγίδευση/εγκλωβισμό (13%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, το 29% των alerts ήταν σχετικό με παιχνίδια, το 20% με αυτοκίνητα και το 12% με ενδύματα/υφάσματα και είδη μόδας.

Κυριότεροι κίνδυνοι

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι συνολικά στις 31 χώρες, τα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν ήταν κατά σειρά: παιχνίδια (29% των κοινοποιήσεων – 636 κοινοποιήσεις), οχήματα (20% των κοινοποιήσεων – 436 κοινοποιήσεις), είδη ένδυσης και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας (12% των κοινοποιήσεων – 258 κοινοποιήσεις), ηλεκτρικές συσκευές (6% των κοινοποιήσεων – 145 κοινοποιήσεις) και προϊόντα παιδικής φροντίδας (5% των κοινοποιήσεων – 109 κοινοποιήσεις). Οι δε κίνδυνοι που παρουσίασαν τα μη ασφαλή προϊόντα αφορούσαν σε: τραυματισμούς (28% των κοινοποιήσεων), χημικούς κινδύνους (22%), πνιγμούς (17%), ηλεκτροπληξίες (10%) και εγκαύματα (6%).

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μη ασφαλών προϊόντων το 2017 ήταν η Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ), με 1167 κοινοποιήσεις (53%) και οι χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) με 574 κοινοποιήσεις (26%).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τα αποτελέσματα του συστήματος RAPEX για το 2017 δείχνουν ότι επικίνδυνα προϊόντα συνεχίζουν δυστυχώς να «ξεγλιστρούν» από τους ελέγχους και να μπαίνουν στην ενιαία αγορά.