Ρουκετοπόλεμος δηλώσεων στις δυο πλευρές του Αιγαίου για το επεισόδιο στη Ρω

Ρουκετοπόλεμος δηλώσεων στις δυο πλευρές του Αιγαίου για το επεισόδιο στη Ρω

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε με τα φώτα σβηστά ενώ η Άγκυρα – δια στόματος Γιλντιρίμ- διαψεύδει τα πάντα

Ρουκετοπόλεμος με «πυρά» έμμεσων δηλώσεων να εκτοξεύονται από τις δυο πλευρές του Αιγαίου ακολούθησε το σοβαρό θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη νήσο Ρω.

Τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση ενώ η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Πηγή του ΓΕΕΘΑ που μίλησε στο News.gr επιβεβαίωσε πως χθες γύρω στις 11 το βράδυ τουρκικό ελικόπτερο αγνώστου τύπου εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια τη νησίδας Ρω. Πήγες της αεροπορίας αναφέρουν πως δεν υπήρξε υπερπτήση η απόπειρα υπερπτήσης.

Ωστόσο επειδή το ελικόπτερο πετούσε για αρκετή ώρα στην περιοχή, η φρουρά της νησίδας όταν διαπίστωσε ότι αυτό προσέγγισε σε αυτήν, μετά από σχετική συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων προχώρησε στην ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα. Ευθύς αμέσως το ελικόπτερο έσπευσε να απομακρυνθεί βόρεια. Είναι η πρώτη φορά επεσήμανε καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που υπάρχει τόσο «δυναμική» προειδοποίηση στην περιοχή αυτή.

Μαξίμου: Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά

Σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως «δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά». Σύμφωνα ωστόσο με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Διαψεύδει το επεισόδιο στη Ρω ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Κύκλοι του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ διέψευσαν ότι υπήρξε περιστατικό στη νησίδα Ρω, κατά το οποίο Έλληνες στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές, όταν άκουσαν ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής να πλησιάζει, το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρει η Hürriyet.

Σχετικά Tags
Ρω