Τι πραγματικά συνέβη στη Χίο με το τουρκικό σκάφος

Τι πραγματικά συνέβη στη Χίο με το τουρκικό σκάφος

Διαψεύδονται τα περί απόπειρας εμβολισμού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού

Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που έλαβε χώρα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου κοντά στη νησίδα Πάσπαργος, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώθηκε το πρωί από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με αρκετούς αλλοδαπούς επιβαίνοντες, η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές της Χίου. Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου.

Με την είσοδο της λέμβου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Όπως διευκρινίζει το Λιμενικό, η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού.

Συνολικά διεσώθησαν 53 αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.