Νέα τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια

Νέα τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα Ίμια

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως χωρίς αμφιβολία οι βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία - Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ'αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία,  εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες,  όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Με αυτή την αυστηρή ανακοίνωση το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι απαντώντας σε γραπτή ερώτηση σχετικά με την υπαγωγή «των νησίδων «Καρντάκ» στο Αιγαίο στο πρόγραμμα «Natura 2000» της ΕΕ από την Ελλάδα» δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω μιας νομικής οδού καθώς η Αθήνα το κάνει κατα κόρον.

Τόνισε δε πως «υπενθυμίζουμε πως χωρίς αμφιβολία οι βραχονησίδες «Καρντάκ» ανήκουν στην κυριαρχία της χώρας μας και δεν θα δεχτούμε καμιά κατάσταση που θα προκαλέσει η Ελλάδα»

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει δε εκ νέου το θέμα των γκρίζων ζωνών.

Συγκεκριμένα με σημερινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα Natura 2000 τα Ίμια «καθώς και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Υπενθυμίζοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «ότι δεν πρέπει να γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας επί των Ιμίων» και δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός...ως προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται».

«Για μία ακόμη φορά με τις απαράδεκτες δηλώσεις για τα Ίμια, η Τουρκία επιβεβαιώνει την πεποίθηση που κυριαρχεί γι´ αυτήν στο Δυτικό Κόσμο. Μια χώρα αυταρχικής διακυβέρνησης που παράγει αστάθεια κ´ ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Ένας περιφερειακός "ταραξίας" κ´ αβέβαιος σύμμαχος» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter, απαντώντας στη νέα τουρκική πρόκληση για τα Ίμια.

A spherical bronze sculpture by Italian artist Arnaldo Pomodoro, which according to the Italian Foreign Ministry represents the "ideal planet", is seen in the foreground of the Italian Foreign Ministry Farnesina building, in Rome, Monday, July 24, 2006. An international meeting of foreign ministers from the European Union, Russia, Egypt, Saudi Arabia and Jordan, lead by U.S. Secretary of State Condoleezza Rice, will take place at the Farnesina on July 26 to seek a Middle East cease-fire, and ''to confront the situation in Lebanon,'' the Italian Foreign Minister Massimo D'Alema said. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Παρακαλούμε περιμένετε ...