Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης

Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης

Εκτελέστηκε Κυριακή πρωί, κάτι που παραβίασε τον «άγραφο κανόνα» που είχαν σεβαστεί ακόμη και οι Ναζί

Σαν σήμερα, 30 Μαρτίου του 1952, εκτελέστηκε το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών, ο Νίκος Μπελογιάννης.

Ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο», εκτελέστηκε σε ηλικία 37 ετών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκτέλεση του Μπελογιάννη έγινε χαράματα Κυριακής στις 4.10. Η εκτέλεση του αυτή τη μέρα παραβίασε έναν «άγραφο κανόνα» που ήθελε τις εκτελέσεις να μην γίνονται ποτέ Κυριακή, έναν κανόνα που δεν παραβίασαν ποτέ ούτε οι Ναζί.

Ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο, Ηλία Αργυριάδη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη του που έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπελογιάννη» και η εκτέλεσή του, έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, αποτελώντας παράδειγμα για την σκληρότητα των μετεμφυλιακών αντικομμουνιστικών διώξεων.

Μέσα σε μία εβδομάδα η κυβέρνηση Πλαστήρα έλαβε 250.000 τηλεγραφήματα με τα οποία επώνυμοι και μη ζητούσαν να μην ισχύσει η θανατική καταδίκη. Ανάμεσά τους ο Σαρλ ντε Γκολ και σχεδόν όλες οι προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Γαλλίας, καθώς και 159 βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Πολ Ελιάρ, Ζαν Κοκτό, Ζαν-Πολ Σαρτρ, Ναζίμ Χικμέτ, Πάμπλο Πικάσο, Τσάρλι Τσάπλιν είναι μερικοί μόνο από τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες που προσπάθησαν να σώσουν τον Μπελογιάννη και τους άλλους αγωνιστές που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο.

Προς τιμήν του ονομάστηκαν δρόμοι και οικισμοί σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως το χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία.