Ο νέος όρος που μπήκε στην εκπαίδευση των μαυροσκούφηδων

Ο νέος όρος που μπήκε στην εκπαίδευση των μαυροσκούφηδων

Το «friction» καλούνται να διαχειριστούν μεταξύ άλλων οι νέοι αξιωματικοί

Το ζήτημα τις αντιμετώπισης της «τριβής» είναι το πρώτο στην λίστα των ζητημάτων που επεσήμανε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής που χθες βρέθηκε στην Σχολή Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής όπου παρακολούθησε την εκπαιδευτική δράση «Σχης (ΤΘ) Ανδρέας Σίμος» των Ανθυπιλάρχων της Τάξης ΣΣΕ/2017.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτός της «τριβής» (friction) και όπως ανέλυσε καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή στο news.gr, με τον όρο αυτό αποδίδεται ο...αστάθμητος παράγοντας κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα «αν σε μια επιχείρηση έχει οριστεί να καταληφθεί ένας στόχος και πιάσει βροχή και κολλήσουν τα άρματα με αποτέλεσμα ενώ έχει οριστεί η επιχείρηση για τις 12:00 χρειαστεί να γίνει αργότερα, αυτό είναι κάτι που οι νέοι ηγήτορες θα πρέπει να το διαχειριστούν» μας δόθηκε η εξήγηση.
Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρει πως «σκοπός της εκπαιδευτικής δράσης «Σχης (ΤΘ) Ανδρέας Σίμος» είναι οι νέοι Ανθυπίλαρχοι μέσω μίας βιωματικής εμπειρίας, να αποτυπώσουν τις ορθές, αλλά κυρίως τις λανθασμένες ενέργειες-αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν από Ηγήτορες ΤΘ.
Φέρει το όνομα του εκλιπόντος διοικητή της Σχολής ΤΘ Σχη (ΤΘ) Ανδρέα Σίμου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την πραγματοποίηση της δράσης, ως ένδειξη τιμής, θέλοντας να τονιστεί η πρωτοβουλία, η καινοτομία και το ανοικτό πνεύμα που τον χαρακτήριζαν.
Η εκπαίδευση περιελάμβανε μεταξύ άλλων rock drill (μέθοδος πρακτικής εξάσκησης), ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θεωρείται πολύτιμο και μία άριστη «προετοιμασία για την πραγματικότητα».
Με το πέρας της εκπαίδευσης, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τη Σχολή για την άριστη οργάνωση της διεξαχθείσας εκπαίδευσης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

 • Το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να εξασκείται στην αντιμετώπιση φαινομένων «τριβής» (friction), στο πεδίο της μάχης.
 • Στη φάση της λήψης των αποφάσεων, το προσωπικό θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται και να προτεραιοποιεί σωστά τις εισερχόμενες πληροφορίες.
 • Τη σημασία της αυτοπεποίθησης, την οποία διαχώρισε από τον εγωισμό και την έλλειψη ομαδικότητας.
 • Τον παράγοντα «τύχη», ο οποίος ακολουθεί όσους εργάζονται σκληρά.
 • Τη σπουδαιότητα των συνεχών δοκιμών και της πρακτικής εξάσκησης, πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδίου.
 • Την ανάγκη αφιέρωσης του απαραίτητου χρόνου και σκληρής προσπάθειας, με σκοπό τη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι νέοι αξιωματικοί, αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον».

4
σχόλια
 1. avatar Τσιμπουξης Βασίλης

  Ξέρετε κάποιον καλύτερο απο το αλκη Στεφανή. Γιατι δε τον λετε να τον βάλουμε αρχηγό άμεσα.;

 2. avatar Demek

  Ισχυρογνώμων αξιωματικός που δεν δέχεται τις λέξεις έλλειψη και πρόβλημα. Έχει εικόνες από το εξωτερικό που προσπαθεί να εφαρμόσει στα Ελληνικά δεδομένα με αποτέλεσμα να οδηγεί το προσωπικό σε αδιέξοδο. Τα περί λεβεντιάς και γνώσεων ουδέν πιστεύω ότι αμφιβάλλει. Δημόσιες σχέσεις και προσωπική προβολή ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του εν λόγω αξιωματικού. Δυστυχώς το πρόσφατο επεισόδιο πολύ πιθανό εως σίγουρο να του κοστίσει.

 3. avatar πετριδης

  Αλκηβιάδης Στεφανής,ενας σεμνός Λεβέντης στρατιωτικός στον νου,στο σώμα,στον χαρακτήρα,στην μόρφωση..

  1. avatar Friction?

   Αλκιβιάδης μάλλον ήθελες να γράψεις. Τι εννοείς Λεβέντης; Θέλει οικουμενική κυβέρνηση;Με τόση μόρφωση περιμένεις τουλάχιστον σωστά Ελληνικά.
   Από το πολύ το friction που λένε και στο χωριό μου το πολύ πολύ να ανάψει καμία φωτιά. Κατά τ άλλα ότι είπε ο demek ισχύει. Αλλά οι πρεσβευτές της εικόνας και οι προσκυνητές του δήθεν προφανώς θα επαινέσουν αυτό που φαίνεται και όχι αυτό που είναι κάποιος. Και αυτό προφανώς ισχύει για την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...