Παίρνουν πίσω το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα

Παίρνουν πίσω το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα

Πότε ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής ότι θα επανέλθει

Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία.

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ικανοποιημένες δηλώνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις από την απόσυρση του νομοσχεδίου

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποσύρει το νομοσχέδιο του για την προστασία των ζώων συντροφιάς εξέφρασαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλη φιλοζωικών ομοσπονδιών και οργανώσεων.

Η γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Μαρία Χουστουλάκη, σε δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί μια δικαίωση για όλους του φιλόζωους. Συγκεκριμένα η κ. Χουστουλάκη δήλωσε αρχικά: «Θεωρούμε δικαίωση την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο ήταν απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό. Η ετυμηγορία του κόσμου και η αντίδρασή του έδειξε πόσο ανεδαφικό ήταν αυτό το νομοσχέδιο και ανεφάρμοστο στην ελληνική πραγματικότητα».

Από την πλευρά της η Δάφνη Μαυρογιώργου, διευθύντρια της Animal Action, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μία προσωρινή νίκη γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να δρομολογηθεί με διαφάνεια και επιστημονικότητα η θεσμική θωράκιση των ζώων συντροφιάς. Αν απλά αποσυρθεί το νομοσχέδιο και στη θέση του έρθει ένα άλλο, το οποίο έχει καταρτιστεί με αμφίβολους τρόπους δεν θα βγάλουμε τίποτα και πάλι θα την πληρώσουν τα ζώα».

Η εκπρόσωπος του σωματείου «Dog’s Voice», Έλενα Δέδε, δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο: «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Το μεγάλο στοίχημα για μία σωστή νομοθεσία για τα ζώα στην Ελλάδα είναι να συμφωνήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εννοώ το υπουργείο, τις φιλοζωικές ομοσπονδίες, την ΚΕΔΕ και τους εκπρόσωπους των κτηνιάτρων σε ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα κινείται σε ευρωπαϊκή και πραγματικά φιλοζωική κατεύθυνση».

Τέλος ο Γιώργος Μήλιας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φιλοζωικού σωματείου «stray.gr» δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μία νίκη του φιλοζωικού κινήματος. Ξεσηκωθήκαμε και μάλιστα σε ένα ψήφισμα που έχει ανέβει στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είμαστε αισιόδοξοι όμως γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το νομοσχέδιο δεν έχουν διάθεση να προστατεύσουν τα αδέσποτα αλλά διάφορες συντεχνίες. Παρόλα αυτά είναι μία επιτυχία που καταφέραμε να πάρουν πίσω το σχέδιο και πετύχαμε να γίνει μία νέα διαβούλευση σε καινούργιες βάσεις».

«Δεν γινόταν παρά να αποσυρθεί» το ν/σ για τα ζώα, τονίζει ο Δήμος Αθηναίων

«Η φροντίδα των ζώων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αναγνωρισμένες φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες» υπογραμμίζει σ΄ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων μ΄αφορμή την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το δήμο Αθηναίων το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς ήταν «μνημείο συγκεντρωτισμού, άγνοιας του ζητήματος, προχειρότητας και δεν γινόταν παρά να αποσυρθεί». Επίσης, κάνει λόγο για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης».