Οι Τούρκοι παρενόχλησαν ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ

Το πλήρωμα δεν υπάκουσε στις τουρκικές οδηγίες και προσγειώθηκε κανονικά στο Καστελόριζο

Ακόμη μια τουρκική πρόκληση σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο, καθώς τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, το ελικόπτερο τύπου Σινούκ που μετέφερε τον αντιστράτηγο Στεφανή και 16 αξιωματικούς κινήθηκε αρχικά από τη Ρόδο προς το Καστελόριζο, όπου παρενοχλήθηκε μέσω ασυρμάτου, με τους Τούρκους να τους ζητούν να γυρίσουν πίσω γιατί, όπως ισχυρίστηκαν, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Το πλήρωμα δεν υπάκουσε και προσγειώθηκε κανονικά στο Καστελόριζο, όμως οι Τούρκοι δεν έμειναν εκεί. Το απόγευμα, λίγο μετά τις 17:30, ενώ απογειωνόταν το Σινούκ από τη Στρογγύλη για να επιστρέψει στη Ρόδο, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο σε κοντινή απόσταση. Ακολούθησαν αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά, με τους Τούρκους να αποχωρούν τελικά.

Σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρονται τα εξής:

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:29 πραγματοποιήθηκε είσοδος δύο (2) αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας στο FIR Αθηνών, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Dalaman, με πρόθεση παρενόχλησης ελικοπτέρου CH-47 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο πετούσε από τη νήσο Ρω προς τη νήσο Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος και στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Από το σημείο εισόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας.

Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού».

Παρακαλούμε περιμένετε ...