Αντίδραση των γιατρών για το «clawback»

Αντίδραση των γιατρών για το «clawback»

«Απειλεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία τον ιατρικό κόσμο»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τους εκπροσώπους των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων, προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες, για το «καταστροφικό», όπως αναφέρει, «Clawback που έχει επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας και απειλεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία τον ιατρικό κόσμο». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο,στις 9:00 μ.μ. στα γραφεία του Ι.Σ.Α.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκονται οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και οι ακτινολόγοι καθώς ξαφνικά έλαβαν γνώση εκ των υστέρων, των δυσθεώρητων περικοπών μέσω clawback των εκτελεσμένων εξετάσεων του 2017, στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο ΙΣΑ, εκφράζει την αγανάκτηση των μελών του και σημειώνει ότι «τα ποσά που αναφέρονται είναι πραγματικά καταστροφικά για τους γιατρούς, καθώς αγγίζουν ανάλογα με την κατηγορία της εκάστοτε εξέτασης έως και το 50%». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το «συνολικό clawback και rebate των καρδιολόγων, για τις ιατρικές πράξεις για το Α΄ εξάμηνο του 2017, φτάνει το 70%. Για παράδειγμα για το triplex καρδιάς που κοστολογείται 58 ευρώ, η τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15,27 ευρώ, για το test κοπώσεως η αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,3 ευρώ, για το Holter ρυθμού 4,1 ευρώ και το Holter πιέσεως 7,6 ευρώ».

Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018 και να πραγματοποιηθεί για το 2017 αύξηση της χρηματοδότησης των κωδικών από αδιάθετα κονδύλια και μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς.