Αθώος ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λέει η αντιεισαγγελέας

Αθώος ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λέει η αντιεισαγγελέας

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε απαλλαγεί σε πρώτο βαθμό για την απόφαση του να μην  ενημερώσει το ΔΣ πριν αποστείλει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 στην Eurostat

Να γίνει δεκτή η αναίρεση που έχει ασκήσει ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, για παράβαση καθήκοντος εισηγείται στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είχε απαλλαγεί σε πρώτο βαθμό για το συγκεκριμένο αδίκημα που αφορούσε, σύμφωνα με την  κατηγορία, την απόφαση του να μην  ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής πριν αποστείλει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 στην Eurostat.

Τον τελευταίο λόγο για την εξέλιξη της υπόθεσης έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Πάντως, στην περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, δεν θα ισχύσει η ποινή των δύο ετών στην οποία έχει καταδικαστεί ο κ. Γεωργίου, ωστόσο η υπόθεση για την παράβαση καθήκοντος δεν θα ξαναδικαστεί καθώς το αδίκημα θα έχει παραγραφεί καθώς τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος η οποία σημειώνεται στην οκταετία.

Υπενθυμίζεται ότι  στο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί και η αναίρεση που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ - για δεύτερη φορά- από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας σχετικά με την κατηγορία που του είχε αποδοθεί για ψευδή βεβαίωση.

Η κατηγορία αυτή που  διώκεται σε βαθμό κακουργήματος συνδέεται με τις καταγγελίες σε βάρος του για «τεχνητή» αλλοίωση του ελλείμματος προκειμένου να υπαχθεί η χώρα μας στο καθεστώς των μνημονίων.

Το Συμβούλιο Εφετών έχει απαλλάξει, δυο φορές, για την συγκεκριμένη κατηγορία  τον Ανδρέα Γεωργίου, καθώς στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο της Eurostat, που βεβαιώνει  ότι τα στοιχεία για τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 υποβλήθηκαν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Eurostat.