Επιτέλους, οι χρήστες παίρνουν τα προσωπικά δεδομένα στα χέρια τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσφατη ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απόφαση του Legal Affairs Committee- JURI (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για την γνωμοδότηση σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.

Η γνωμοδότηση αυτή στοχεύει να θέσει ένα τέλος στην συστηματική και ανεξέλεγκτη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών διαμέσου των μηχανών αναζήτησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση αυτών των εταιριών και οι χρήστες να μπορούν να ασκούν τον αυτονόητο έλεγχο στα προσωπικά τους δεδομένα.

« Η  ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα τονώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των αρμοδίων αρχών των κρατών-μελών, διευκολύνοντας την ανταλλαγή στοιχείων για την καταπολέμηση των σχετικών εγκληματικών δράσεων και βελτιώνοντας, παράλληλα, το επίπεδο προστασίας των πολιτών» δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, Viviane Reding.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες ρυθμίσεις, για τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων καθώς και για τη δημιουργία προφίλ του κάθε χρήστη, θα απαιτείται η ρητή συγκατάθεση του χρήστη.

Εταιρείες, καταστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων και μέσα κοινωνικών δικτύων θα υποχρεούνται να διαγράφουν τα στοιχεία των χρηστών που δεν θα συναινούν στη συλλογή και επεξεργασία τους.

Εξάλλου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είχε τεθεί σε ισχύ το 1995 και πλέον δεν μπορούσε να καλύψει και προβλέψει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, οπότε η ανάγκη αναθεώρησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου κρίθηκε άκρως αναγκαία και έτσι με την ψηφοφορία της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε ένα αξιοσημείωτο βήμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.