Μπορεί ένα tweet να είναι έγκλημα;

Τα απειλητικά μηνύματα μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μικροσκόπιο

Μπορεί ένα tweet ή μια ανάρτηση στο Facebook να είναι έγκλημα; Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα ερωτήματα που δικαστήρια ανά τον κόσμο καλούνται να απαντήσουν στη νέα εποχή της κοινωνικής δικτύωσης.

Θα μπορούσε κάποιος να διαπράξει αξιόποινες πράξεις μέσω ενός tweet; Το ερώτημα αυτό ετέθη από τον δημοσιογράφο Κερτ Έικενγουολντ με αφορμή τα απειλητικά μηνύματα που έλαβε μέσω του Twitter από υποστηρικτές του υποψηφίου για τις αμερικανικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα New Scientist, αφότου ο Έικενγουολντ δημοσίευσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Newsweek το άρθρο του στο οποίο διερευνούσε τις περίπλοκες σχέσεις του Οργανισμού Τραμπ με ξένες κυβερνήσεις και τα συμφέροντα που εμπλέκονταν, ο δημοσιογράφος έλαβε πληθώρα μηνυμάτων στο Twitter, πολλά από τα οποία ήταν απειλητικά.

Ένα από αυτά ξεχώρισε, οδηγώντας τον Έικενγουολντ να γράψει ένα νέο άρθρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist, το tweet που έλαβε ο δημοσιογράφος (το οποίο έχει πλέον διαγραφεί) αναφερόταν στα επιληπτικά επεισόδια που αντιμετωπίζει ο Έικενγουολντ, ενώ επισυναπτόμενο ήταν και ένα βίντεο.

Όταν ο δημοσιογράφος άνοιξε το βίντεο -γράφει στο δεύτερο άρθρο του- κατάλαβε αμέσως για τι επρόκειτο. Ένα βίντεο που περιείχε φώτα και εικόνες που αναβόσβηναν, ένα βίντεο το οποίο σκοπό είχε να προκαλέσει επιληπτικό επεισόδιο. Ο Έικενγουολντ πέταξε αμέσως το κινητό του τηλέφωνο στο πάτωμα μόλις αντιλήφθηκε τα χαρακτηριστικά του βίντεο.

Στο δημοσίευμα του New Scientist αναφέρεται ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν αποστείλει απειλές θανάτου, κοροϊδευτικά σχόλια και αντισημιτικές εικόνες σε δημοσιογράφους, οι οποίοι θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά, τα φορολογικά, τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες και τους δεσμούς του Ντόλαντ Τραμπ με το εξωτερικό.

Αυτό που φαίνεται να είναι σαφές, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο νόμος συνεχίζει να είναι ευέλικτος στον εντοπισμό των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από εργαλεία του Διαδικτύου, είτε αυτό είναι δολοφονία μέσω παρεμβολής σε κάποιο αυτό-οδηγούμενο όχημα, ή κάποια μορφή επίθεσης μέσω ενός tweet.