Tech>Δίκαιο Internet

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις πωλήσεις εξ αποστάσεως

Πολλές φορές κρίνουμε αναγκαίο να προβούμε σε αγορές και πωλήσεις εξ αποστάσεως είτε γιατί οι τιμές είναι συμφέρουσες είτε γιατί θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο

Της Χρύσας Τσιώτση

Πολλές φορές κρίνουμε αναγκαίο να προβούμε σε αγορές και πωλήσεις εξ αποστάσεως είτε γιατί οι τιμές είναι συμφέρουσες είτε γιατί θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο. Οι πωλήσεις εξ αποστάσεως μπορούν να γίνουν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου και παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα.

Μια "πώληση εξ αποστάσεως" προϋποθέτει ότι δεν υπάρχει άμεση επαφή με τον πελάτη.

Πωλήσεις εξ αποστάσεως έχουμε όταν π.χ η πώληση ή η παραλαβή παραγγελίας γίνεται

-από το διαδίκτυο

-από το τηλέφωνο-

-με ηλεκτρονικό μήνυμα

-με φαξ

-με τυποποιημένη επιστολή.

Το νομικό πλαίσιο για πωλήσεις εξ αποστάσεως δεν ισχύει για:

Επίσης, η πώληση εξ αποστάσεως χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών υπόκειται σε ξεχωριστούς κανόνες.

Οι υποχρεώσεις αυτού που προβαίνει σε μία πώληση εξ αποστάσεως είναι:

Προτού συναφθεί η σύμβαση με τον πελάτη, πρέπει αυτός που προβαίνει στην πώληση να του δώσει τις ακόλουθες πληροφορίες, διατυπωμένες με σαφή και εύληπτο τρόπο:

Ο αγοραστής έχει τουλάχιστον 7 εργάσιμες ημέρες για να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση χωρίς καμία ποινή και χωρίς να οφείλει εξηγήσεις. Το μόνο έξοδο που οφείλει να καλύψει ο αγοραστής είναι το κόστος επιστροφής των παραδοθέντων προϊόντων.

Υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δοθεί όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, η περίοδος υπαναχώρησης αρχίζει την ημέρα που ο πελάτης παραλαμβάνει το προϊόν. Αν έχει πωληθεί μία υπηρεσία, η περίοδος υπαναχώρησης αρχίζει την ημέρα σύναψης της σύμβασης.

Αν όμως δεν έχουν δοθεί όλες οι αναγκαίες πληροφορίες, ο αγοραστής έχει προθεσμία 3 μηνών για να υπαναχωρήσει. Αν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τους 3 μήνες δοθούν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, η περίοδος υπαναχώρησης αρχίζει τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή.

Αν ο αγοραστής υπαναχωρήσει τότε ο πωλητής θα πρέπει να επιστρέψει εντός 30 ημερών τα χρήματα που έλαβε από τον πελάτη. Αν ο αγοραστής έχει πληρώσει με πιστωτική κάρτα, πρέπει να ακυρωθεί αυτή η συναλλαγή από τον πωλητή.

Ο αγοραστής δεν μπορεί να υπαναχωρήσει εφόσον η σύμβαση αφορούσε:

Πρέπει τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να παραδοθούν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της παραγγελίας.

Αν δεν είναι εφικτό να παραδοθεί το προϊόν εντός 30 ημερών, πρέπει ο πωλητής να ενημερώσει τον πελάτη και να του επιστρέψει τα χρήματα εντός 30 ημερών.

*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).