Δέκα μυστικά για μικρότερη κατανάλωση

Με τις τιμές βενζίνης και ντίζελ να βρίσκονται στα ύψη, η οικονομία κατανάλωσης καυσίμου είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας προσφέρουν πολλές εγγενείς λύσεις σε αυτόν τον τομέα, χρησιμοποιώντας μικρούς, εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες, χαμηλό βάρος αμαξώματος, κτλ.

Παράλληλα, όμως, διαθέτουν συστήματα τα οποία βοηθούν τον οδηγό να "εκπαιδευτεί" και να προσαρμόσει το οδηγικό του στιλ με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία (οικονομόμετρο, ένδειξη αλλαγής ταχυτήτων). Ακόμα, όμως, και σε παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, η συμβολή του οδηγού μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας στην οικονομική οδήγηση. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, δέκα απλούς τρόπους, που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας και να έχουν ευεργετική επίδραση στην... τσέπη σας:

1. Επιταχύνετε σταθερά και μετρημένα. Η απότομη επιτάχυνση και η λειτουργία του κινητήρα σε υψηλές στροφές επιβαρύνουν την κατανάλωση. Παράλληλα, οι αλλαγές ταχύτητας πρέπει να γίνονται σε σχετικά χαμηλό αριθμό στροφών (1.750-2.500 σ.α.λ. ανάλογα με το αυτοκίνητο) και να επιλέγεται η μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης. H οικονομία μπορεί να φτάσει έως και το 60% !

2. Κινηθείτε με σταθερή ταχύτητα. Χρησιμοποιώντας συνέχεια τα φρένα σπαταλάτε ενέργεια και η ενέργεια είναι καύσιμο. Παρατηρείτε τις συνθήκες κίνησης, που επικρατούν, και προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερή ταχύτητα κίνησης. Δεν είναι τυχαίο πως η μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου επιτυγχάνεται στον ανοικτό δρόμο.

3. Κινηθείτε με χαμηλές ταχύτητες. Η αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου αυξάνεται εκθετικά σε σχέση με την ταχύτητα. Στα 120 χλμ./ώρα, ο κινητήρας καταναλώνει 20% περισσότερο καύσιμο απ’ ό,τι στα 100 χλμ./ώρα. Mια μπαγκαζιέρα οροφής αυξάνει την κατανάλωση κατά 20% με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα.

4. Μειώστε το χρόνο, που βρίσκεστε στο ρελαντί. Σίγουρα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε το κόλλημα στην κίνηση των μεγάλων πόλεων, μπορούμε όμως να σβήνουμε τον κινητήρα κάθε φορά που είμαστε ακινητοποιημένοι για πάνω από 1 λεπτό. Η θεωρία λέει πως τα περισσότερα αυτοκίνητα σε 20 δευτερόλεπτα έχουν ήδη εξοικονομήσει περισσότερο καύσιμο απ’ όσο έχουν καταναλώσει για την επανεκκίνηση. Αυτός είναι ο λόγος που τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα start-stop, εξοικονομώντας έως και 10% καυσίμου σε αστικό περιβάλλον.

5. Ποτέ νεκρά στην κατηφόρα. Όταν το αυτοκίνητο ρολάρει σε μια κατηφόρα, αφήνουμε την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο. Όλοι οι σύγχρονοι κινητήρες απενεργοποιούν σε αυτήν την περίπτωση τους κυλίνδρους, προσφέροντας μηδενική κατανάλωση.

6. Μειώστε τις διαδρομές με το αυτοκίνητο. Έχοντας συνηθίσει να οδηγούμε ακόμα και για τις μικρότερες των διαδρομών, σπαταλάμε χωρίς λόγο καύσιμο. Μικρές αποστάσεις μπορούν να καλυφθούν και... υγιεινά, με το ποδήλατο ή με τα πόδια.

7. Ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πίεση των ελαστικών. Ελαστικά με χαμηλή πίεση αποκτούν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το δρόμο, άρα και μεγαλύτερη τριβή, επιβαρύνοντας τη μέση κατανάλωση έως και κατά 3%. Μπορείτε, μάλιστα, ακόμα και να αυξήσετε την πίεση έως το ανώτατο όριο του κατασκευαστή.

8. Χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Ο κλιματισμός επιβαρύνει την κατανάλωση, ωστόσο είναι οικονομικότερος απ’ ό,τι τα ανοικτά παράθυρα (που αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση) σε υψηλές ταχύτητες.

9. Μειώστε το βάρος του αυτοκινήτου. Αφαιρέστε όλα τα πράγματα, που μπορεί να έχουν ξεμείνει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Κάθε 50 επιπλέον κιλά αυξάνουν την κατανάλωση κατά 2%. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος, που πολλοί κατασκευαστές αντικαθιστούν τη ρεζέρβα με τα πολύ ελαφρύτερα κιτ επισκευής ελαστικού.

10. Συντηρείτε τακτικά τον κινητήρα. Ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί οικονομικά μόνο όταν είναι σωστά ρυθμισμένος και τα αναλώσιμά του είναι σε καλή κατάσταση. Μπουζί, φίλτρο αέρος και λάδι έχουν σημαντική συμβολή στην κατανάλωση.