Bραβεύτηκε η Αlfa Romeo Disco Volante

Πραγματοποιήθηκε το Concorso di Eleganza di Villa d'Este, η φημισμένη εκδήλωση που χρόνια τώρα γίνεται για να τιμήσει τα ιστορικά αυτοκίνητα και να απονείμει βραβεία στα πιο ελκυστικά πρωτότυπα μέσω δημοψηφίσματος του κοινού στους κήπους της Villa. Η κατηγορία «πειραματικά αυτοκίνητα και πρωτότυπα» ("Concept Cars & Prototypes") είναι αυτή στην οποία διακρίθηκε φέτος η Alfa Romeo Disco Volante by Touring. Το διθέσιο κουπέ δημιουργήθηκε από το μιλανέζικο ατελιέ πάνω στη βάση της Αlfa Romeo 8C Competizione, με την οποία μοιράζεται πλαίσιο και κινητήρα.

Αυτό το γοητευτικό αυτοκίνητο συνδυάζει το σπορ χαρακτήρα και την αναζήτηση της ουσίας, χρησιμοποιώντας κορυφαίας τεχνολογίας υλικά (ανθρακονήματα και αλουμίνιο) για ελαχιστοποίηση του βάρους. Κάθε αντίτυπο χρειάζεται πάνω από 4.000 ώρες εξειδικευμένης εργασίας και κατασκευάζεται μόνο κατά παραγγελία. Το αυτοκίνητο με αριθμό παραγωγής 01 παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Concorso di Eleganza, ενώ άλλα δύο ολοκληρώνονται σύντομα.

Η Disco Volante by Touring αποτίει φόρο τιμής στην Alfa Romeo 1900 C52, ένα κουπέ με μοναδικά χαρακτηριστικά. Σχεδιασμένη από την Carrozzeria Touring το 1952, η C52 χαρακτηριζόταν από πολύ χαμηλό βάρος και καλή αεροδυναμική, εντυπωσιάζοντας την κοινή γνώμη και αποκτώντας το παρατσούκλι "Disco Volante" (ιπτάμενος δίσκος). Αμέσως έγινε ένα από τα εμβληματικά παραδείγματα στη σχεδίαση αυτοκινήτων. Τη ραχοκοκαλιά του αυτοκινήτου αποτελεί το πλαίσιο της Alfa Romeo 8C Competizione, που επιλέχθηκε για το μικρό βάρος του και την ακαμψία του. Η αρχιτεκτονική του περιλαμβάνει κινητήρα εμπρός, με σύστημα μετάδοσης και κίνηση πίσω, μια διάταξη που εξασφαλίζει εξαιρετικά ισορροπημένη κατανομή βάρους 49-51% ανάμεσα στο εμπρός και το πίσω μέρος, ενώ οι αναρτήσεις είναι με διπλά ψαλίδια. Ο ελαφρύς κινητήρας είναι ένας V8 4,7 λίτρων, με 450 ίππους και μέγιστη ροπή 480 Nm. Το κιβώτιο είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, με 6 σχέσεις και paddles στο τιμόνι για τις αλλαγές ταχυτήτων, ενώ το διαφορικό είναι μπλοκέ και οι μεγάλοι δίσκοι των φρένων αεριζόμενοι. Με αυτά τα μηχανικά μέρη η Alfa Romeo Disco Volante by Touring επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 4,2 δλ. και φτάνει τα 290 χλμ./ώρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που η Alfa Romeo κερδίζει το «Βραβείο σχεδίασης για πειραματικά αυτοκίνητα και πρωτότυπα» στο Concorso di Eleganza di Villa d'Este. Το 2012 ο ίδιος τίτλος απονεμήθηκε από το κοινό στην Alfa Romeo 4C, το μικρό υπεραυτοκίνητο που γεννήθηκε από την εμπειρία της εταιρείας με τις Alfa Romeo 8C Competizione και 8C Spider.