Tα αντιαλλεργικά Volvo

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο σουηδικός Οργανισμός Άσθματος και Αλλεργιών συνιστά επτά διαφορετικά μοντέλα της Volvo, για ανθρώπους που έχουν αναπνευστικά ή αλλεργικά προβλήματα. Τα μοντέλα αυτά είναι τα V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 και S80.

Η Volvo, ήδη από τη δεκαετία του ’90 έθεσε συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των μοντέλων της. Πραγματοποιεί εκτεταμένα πειράματα, μετρήσεις και ελέγχους στην εξέλιξη κάθε νέου μοντέλου, ώστε να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον και από άποψη αναπνευστικής λειτουργίας. Σήμερα, σχεδόν 45% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο υποφέρει από κάποια μορφή αλλεργίας ή αναπνευστικής ευαισθησίας, ενώ σχεδόν το 10% έχει άσθμα. Βασική αιτία για την έξαρση αυτών των φαινομένων τις τελευταίες δεκαετίες είναι η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συγκεκριμένα η δραστική αύξηση των επιπέδων οξειδίων του αζώτου, του τροποσφαιρικού όζοντος (σε επίπεδο κοντά στο έδαφος), των ιπτάμενων σωματιδίων και της γύρης.

Δύο είναι οι κυριότεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου: η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα και η επαφή με τα διάφορα υλικά κατασκευής. Στόχος των μηχανικών είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να είναι πιο καθαρός από αυτόν στο εξωτερικό. Αυτό αφορά και στις εκλύσεις αερίων από τα διάφορα υλικά της καμπίνας. Η Volvo έχει εξελίξει δύο συστήματα που εγγυώνται την καθαρότητα του αέρα:

Το Σύστημα Ποιότητας Εσωτερικού Αέρα (Internal Air Quality System, IAQS) ελέγχει την ποιότητα του εισερχόμενου αέρα και αυτόματα κλείνει τους αεραγωγούς αν κριθεί ότι το επίπεδο των βλαβερών ιπτάμενων ουσιών είναι υψηλό. Ένα ειδικό φίλτρο αφαιρεί τα σωματίδια και τη γύρη, ενώ με τη χρήση ενεργού άνθρακα καταπολεμούνται οι δυσάρεστες οσμές και το τροποσφαιρικό όζον. Για παράδειγμα, το σύστημα κλείνει αυτόματα τους αεραγωγούς όταν το αυτοκίνητο διέρχεται από ένα τούνελ. Το Πακέτο Καθαρής Καμπίνας Επιβατών (Clean Zone Interior Package, CZIP) εξασφαλίζει ότι ο εσωτερικός αέρας της καμπίνας ανανεώνεται πλήρως μέσα σε ένα λεπτό από το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου με τον τηλεχειρισμό. Αυτό που ο πολύς κόσμος αναγνωρίζει ως «μυρωδιά καινούριου αυτοκινήτου» είναι ουσιαστικά ένα χαμηλό επίπεδο έκλυσης αερίων από τα – ακόμα – φρέσκα υλικά κατασκευής. Αν και ακίνδυνες, αυτές οι εκλύσεις σε ιδιαίτερα θερμές ημέρες μπορούν να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για ανθρώπους με αναπνευστικές ευαισθησίες. Με το σύστημα της Volvo αφαιρούνται γρήγορα και με ασφάλεια από την καμπίνα. Ο σουηδικός Οργανισμός Άσθματος και Αλλεργιών συνιστά επισταμένως το συγκεκριμένο σύστημα!

Επίσης, η σουηδική εταιρεία ακολουθεί μία ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία επιλογής και προμήθειας υλικών για την αποφυγή έκλυσης αερίων στην καμπίνα. Για παράδειγμα, το ποσοστό νικελίου που προέρχεται από τις μεταλλικές επιφάνειες είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ τα δέρματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των καθισμάτων έχουν υποστεί επεξεργασία χωρίς τη χρήση χρωμίου. Κάθε μοντέλο πριν βγει στην παραγωγή περνά ιδιαίτερα αυστηρές δοκιμές. Στο σουηδικό Ινστιτούτο Έρευνας και Δοκιμών προσομοιώνονται συνθήκες θερμοκρασίας που φτάνουν έως και τους 65 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μία όχι απίθανη θερμοκρασία, χαρακτηριστική ενός υπαίθριου χώρου στάθμευσης σε χώρα της Μεσογείου, στη μέση του καλοκαιριού. Καταγράφονται μετρήσεις τόσο των διάφορων πτητικών ενώσεων όσο και των αλδεϋδών, οι οποίες εκτός των άλλων μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, πονοκέφαλους και, σε ακραίες περιπτώσεις, κρίση άσθματος. Τα αποδεκτά από τη Volvo όρια είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Ακόμα και μετά την εξονυχιστική αυτή διαδικασία, για να πάρει κάποιο μοντέλο το πράσινο φως για παραγωγή, είναι απαραίτητη η επιπλέον έγκριση μίας ομάδας ειδικών. Όσο και αν ακούγεται απίθανο, τα μέλη της είναι επαγγελματίες που έχουν ως κύριο προσόν στο βιογραφικό τους –πέρα από τις εξειδικευμένες σπουδές- την αυξημένη ευαισθησία της όσφρησής τους! Ο ρόλος τους είναι να καθοδηγούν τους μηχανικούς και τους σχεδιαστές στην επιλογή υλικών που δεν θα εκλύουν κάποια δυσάρεστη μυρωδιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Η ομάδα αυτή είναι γνωστή με το όνομα Volvo Cars Nose Team, η Ομάδα Μύτης της Volvo!

 

Σχετικά Tags
Volvo