Πως λειτουργεί το υβριδικό σύστημα των μοντέλων της BMW

Η υβριδική τεχνολογία είναι το πεδίο δράσης και της BMW. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων έχει επικεντρώσει την προσπάθειά της, στην ανάπτυξη των plug-in υβριδικών οχημάτων. Πρόκειται για κατασκευές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατές πήγες άντλησης ενέργειας.

Συγκριμένα, εξοπλίζονται με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που καταναλώνει βενζίνη είτε ντίζελ, έναν τουλάχιστον ηλεκτρικό κινητήρα και τα παρελκόμενα μέρη. Επιπλέον διαθέτει και μια μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης, η οποία φορτίζεται όταν λειτουργεί ο κινητήρας είτε από εξωτερική πηγή. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει στο αυτοκίνητο, συνδέεται με το οικιακό δίκτυο ηλεκτρισμού είτε με τις ειδικές θέσεις διάθεσης ηλεκτρισμού σε διάφορα σημεία (σταθμοί ανεφοδιασμού και πάρκινγκ). Ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας, εξαρτάται και ο χρόνος της πλήρους φόρτισης της.

Η στρατηγική λειτουργίας της υβριδικής τεχνολογίας της γερμανικής μάρκας, βασίζεται στο ξεκίνημα του οχήματος μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι εξασφαλίζονται οι μηδενικές εκπομπές CO2 και η μηδενική κατανάλωση καυσίμου. Δίνεται προτεραιότητα στο ηλεκτρικό πρόγραμμα σε χαμηλές και μέτριες ταχύτητες, που επιτρέπει την αξιοποίηση των ωφελειών του συστήματος ηλεκτροκίνησης μηδενικών ρύπων. Σε πιο έντονη επιτάχυνση και σε υψηλότερες ταχύτητες, αυτόματα αναλαμβάνει δράση και ο κινητήρας καύσης. Σε περίπτωση που ο οδηγός, απαιτήσει περισσότερη ισχύ, συνδυάζεται η ροπή και των δύο συστημάτων παροχής ισχύος( κινητήρας εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρας)με σκοπό τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων του αυτοκινήτου.

Το BMW eDrive, διασφαλίζει επιπλέον την αποδοτική λειτουργία του κινητήρα καύσης σε υψηλότερες ταχύτητες, για μείωση κατανάλωσης σε διαδρομές εκτός πόλης ή στον αυτοκινητόδρομο. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία καθοδήγησης διαδρομής του συστήματος πλοήγησης, τότε μπαίνει σε εφαρμογή μία προληπτική στρατηγική λειτουργίας που βελτιστοποιεί την απόδοση και μεγιστοποιεί την ηλεκτρική αυτονομία. Η BMW 225xe λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρισμό μέχρι την ταχύτητα των 125 χλμ./ώρα.