Τρακάρατε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; – Καλέστε το 112!

Εάν βρίσκεστε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκαλέσετε κάποιο ατύχημα με το αυτοκίνητό σας, τότε μπορείτε να συμπληρώστε το ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, ένα τυποποιημένο έγγραφο, πανομοιότυπο σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, όπου μπορείτε να περιγράψετε το ατύχημα.

Η ασφάλεια που έχετε στη χώρα σας καλύπτει πάντα τυχόν τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσετε σε κάποιον τρίτο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Παρ' ολ' αυτά, όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν καλύπτουν ζημίες, όπως τυχόν τραυματισμούς που έχετε υποστεί εσείς, ή κλοπή που μπορεί να προκληθούν στο εξωτερικό.

Η λεγόμενη ασφάλεια αστικής ευθύνης καλύπτει όλους τους επιβάτες του οχήματός σας, εξαιρουμένου του οδηγού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται πρόσθετη πράξη ασφάλισης προκειμένου να καλύπτονται τραυματισμοί ή ζημίες που υφίσταται ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία εγγυάται μια ελάχιστη κάλυψη αστικής ευθύνης. Σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα της ΕΕ, η κάλυψή σας ανέρχεται τουλάχιστον στα ακόλουθα ποσά:

για προσωπικές σωματικές βλάβες: ευρώ ανά θύμα, ή 5.000.000 ευρώ ανά αξίωση (ανεξαρτήτως αριθμού θυμάτων).

για υλικές ζημίες: ευρώ ανά αξίωση (ανεξαρτήτως αριθμού θυμάτων).

Αν η ασφάλειά σας έχει γίνει σε μια χώρα όπου η κάλυψη αστικής ευθύνης είναι υψηλότερη από το ελάχιστο που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξακολουθείτε να έχετε την κάλυψη αυτή σε όλη την ΕΕ.

Αν η ζημία υπερβεί το μέγιστο ποσό που προβλέπει η χώρα στην οποία συνέβη το ατύχημα και το συμβόλαιό σας δεν προβλέπει μεγαλύτερη κάλυψη, τότε θα πρέπει να καταβάλετε τη διαφορά.

Και μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εφόσον χρειάζεσθε βοήθεια και βρίσκεσθε σε κράτος – μέλος της Ε.Ε, μπορείτε να καλέσετε δωρεάν από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο στο 112 (περιπτώσεις φωτιάς, ατυχήματος κλοπής) [European emergency number].

[email protected]