Η θανατηφόρα… κατάρα του Rush

Η ταινία Rush είναι ίσως η πλέον ρεαλιστική απεικόνιση των αγώνων Φόρμουλα 1 στον κινηματογράφο. Περιγράφοντας τον ακραίο ανταγωνισμό δυο εκ των κορυφαίων πιλότων όλων των εποχών, του Νίκι Λάουντα και του Τζέιμς Χαντ, έδωσε στις εκατοντάδες χιλιάδων σινεφίλ, την πραγματική εικόνα της Φ1 την δεκαετία του ’70, αλλά και το πώς αντιδιαμετρικοί χαρακτήρες μπορούν να φτάσουν στην κορυφή, ο καθένας με τον τρόπο του.

Για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν μερικοί οδηγοί αγώνων, οι οποίοι αντικατέστησαν και συμπλήρωσαν τους πρωταγωνιστές, για τις ανάγκες των πλάνων με αγωνιστική δράση. Πλάνα δραματικά, με σκληρές σκηνές από ατυχήματα που όντως συνέβησαν στον οριακό κόσμο της Φόρμουλα 1, όπως αυτό που παραμόρφωσε μόνιμα το πρόσωπο του τρις πρωταθλητή Νίκι Λάουντα. Φυσικά όλα αυτά ήταν μια απλή αναπαράσταση και κανείς δεν είχε φανταστεί, τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Η αρχή του κακού έγινε στα μέσα Οκτώβρη του 2013, όταν στην πίστα του Κουίνσλαντ, ο 26χρονος Σιν Έντουαρτς σκοτώθηκε όταν η Πόρσε που συνοδηγούσε διδάσκοντας νέους οδηγούς αγώνων, βγήκε από το δρόμο, χτύπησε στον προστατευτικό τοίχο της πίστας και πήρε φωτιά.

Ο Έντουαρτς που οδηγούσε στο πρωτάθλημα Πόρσε σούπερ Καπ, είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία, στον ρόλο του πατέρα του πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας, ενός από τους τρεις οδηγούς που με κίνδυνο της ζωής τους ανέσυραν μέσα από τη φλεγόμενη Φερράρι τον Νίκι Λάουντα, σώζοντας τη ζωή του.

Λίγες ημέρες πριν ο 50χρονος Ιταλός οδηγός Μάουρο Πέιν, βρέθηκε σφηνωμένος με το Ρενό Μεγκάν που οδηγούσε σε ένα κανάλι, τρεις ημέρες μετά από την εξαφάνισή του. Μαζί με τον Πέιν, νεκρή βρέθηκε και μια γυναίκα η ταυτότητα της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη. Ο Πέιν είχε αντικαταστήσει στο Rush τον ηθοποιό Ντάνιελ Μπρουλ (ενσάρκωνε τον Λάουντα) και το 2008 είχε κερδίσει το ιστορικό πρωτάθλημα Φ1 στο τιμόνι μιας Τάιρελ Ρ34.

Ο ίδιος πέρσι είχε χάσει τη σύζυγό του, κάτι που του είχε κοστίσει ψυχολογικά, αν και αυτό τον καιρό αισθανόταν πολύ καλύτερα, όπως λένε οι φίλοι του.

Ο Πέιν λίγο πριν την εξαφάνισή του, είχε φάει με τους γονείς του και στη συνέχεια έφυγε να πάει στο συνεργείο του προκειμένου να εργαστεί στο υπόλοιπο της ημέρας.

Η ταινία Rush υποψήφια για πολλά κινηματογραφικά βραβεία, αποδεικνύεται τόσο ρεαλιστική που κοστίζει ζωές των συντελεστών της, όπως άλλωστε γίνεται στον πραγματικό κόσμο της Φόρμουλα 1.