Golf GTI 503 ίππων!

Στο Wörthersee, στην Αυστρία, η Volkswagen παρουσίασε το απόλυτο GTI, το οποίο βασίζεται στο δάπεδο του Golf. Υπεύθυνοι για το ντιζάιν του πρωτότυπου ήταν οι Marc Lichte, Andreas Mindt και Philipp Romers, η ομάδα που έχει σχεδιάσει και το Golf GTI παραγωγής. Αυτό που έκαναν ήταν να τονίσουν εσκεμμένα, και σε υπερθετικό βαθμό, τα κύρια χαρακτηριστικά του GTI: Tην τρίτη κολόνα, τον πίσω διαχύτη και τους θόλους των τροχών, που τώρα στεγάζουν πλέον ζάντες διαμέτρου 20 ιντσών. Στο εσωτερικό οι διακόπτες έχουν ελαχιστοποιηθεί και το ταμπλό είναι περισσότερο κεκλιμένο προς τον οδηγό. Όπως, δε, θα περίμενε κανείς, τα ανθρακονήματα και το δέρμα αλκαντάρα έχουν την τιμητική τους.

Κάτω από το καπό στεγάζεται ένας τρίλιτρος κινητήρας V6 με άμεσο ψεκασμό καυσίμου και δύο τούρμπο, ο οποίος αποδίδει 503 ίππους/6.500 σ.α.λ. και 560 Nm ροπής από τις 4.000 έως τις 6.000 σ.α.λ. Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, μέσω κιβωτίου ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη, ενώ για την επιβράδυνση φροντίζουν κεραμικά δισκόφρενα. Όσο για τις επιδόσεις; Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 3,9 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 300 χλμ./ώρα.

Η κατασκευή του πρωτότυπου θα πρέπει, ασφαλώς, να θεωρηθεί μια άσκηση ελευθέρου χρόνου των σχεδιαστών, που δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ στο στάδιο παραγωγής. Δυστυχώς!