Στην Ελλάδα το Opel Mokka

Λίγο πριν λανσαριστεί στην αγορά το νέο μικρό SUV της Opel, έχουν ήδη ληφθεί πάνω από 40.000 παραγγελίες σε όλη την Ευρώπη. Η ζήτηση εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή σε Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ρωσία. Με το Mokka –για το οποίο οι παραγγελίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο- η Opel γίνεται η πρώτη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων που εισέρχεται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία SUV-B.

Παρά το μικρό συνολικό μήκος των 4,28 μ., το Mokka μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση έως και πέντε άτομα. Επιπλέον, λανσάρει εργονομικά καθίσματα για πρώτη φορά στην κατηγορία  SUV-B,  προσαρμοζόμενο εμπρόσθιο φωτισμό (AFL+) και το ενσωματωμένο σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix bike. Στα χαρακτηριστικά που αυξάνουν την οδηγική ασφάλεια και την άνεση περιλαμβάνονται το Electronic Stability Control (ESC) και σε όλες τις εκδόσεις το Traction Control (TC), καθώς και τα συστήματα Hill Start Assist (HSA) και Hill Descent Control (HDC). Εκτός από τη μετάδοση στους εμπρός τροχούς, το Mokka μπορεί να εφοδιάζεται με τετρακίνηση, για καλύτερη πρόσφυση και συμπεριφορά.

Την ισχύ παρέχουν τρεις αποδοτικοί κινητήρες. Όλα τα μηχανικά κιβώτια εφοδιάζονται με σύστημα οικονομίας καυσίμου Start/Stop. Στους βενζινοκινητήρες υπάρχει ο ατμοσφαιρικός 1.6 λίτρων (115 ίππων), με ροπή 155 Nm που καταναλώνει 6,5 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. και εκπέμπει 153 γρ,/χλμ. CO2 και ο 1.4  Turbo 140 ίππων με ροπή 200 Nm. Ο 1.4 Turbo θα διατίθεται αρχικά με μηχανικό κιβώτιο, ενώ αργότερα και με αυτόματο. Το μηχανικό εξατάχυτο 4x4 υπερτροφοδοτούμενο Mokka αγγίζει την τελική ταχύτητα των 190 χλμ/ώρα. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα επιτυγχάνεται σε 9,9 δλ. Η κατανάλωση στο μικτό κύκλο είναι 6,4 λίτρα/100 χλμ., που αντιστοιχεί σε 149 γρ./χλμ. CO2. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει και ένας κινητήρας ντίζελ από την γκάμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η υπερτροφοδοτούμενη μονάδα CDTI 1.7 λίτρων με 130 ίππους και μέγιστη ροπή 300 Nm. Ο κινητήρας αυτός διατίθεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο και κίνηση στους 2 ή στους 4 τροχούς ή με εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο και κίνηση εμπρός. Στην δικίνητη έκδοση με μηχανικό κιβώτιο, ο πετρελαιοκινητήρας καταναλώνει 4,5 λίτρα/100 χλμ. Αυτό αντιστοιχεί σε εκπομπές CO2 120 γρ./χλμ. και ως εκ τούτου συγκαταλέγεται στους πιο αποδοτικούς κινητήρες της κατηγορίας του.

Στην Ελλάδα το Mokka είναι διαθέσιμο άμεσα, σε τιμές που ξεκινούν από 21.950 ευρώ.