“Μικρά” αυτοκίνητα πόλης: Ποιο είναι το πιο ασφαλές

Σκληρά crash tests διεξήγαγε το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ και μόλις ένα από τα έντεκα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα πόλης το πέρασε με επιτυχία!

Σκοπός του Ινστιτούτου, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν να δημιουργήσει "συνθήκες θανατηφόρου τροχαίου".

Στο τεστ, το αυτοκίνητο χτυπά ένα εμπόδιο, σαν να είναι ένα παχύ δέντρο ή μια κολώνα, στύλος, πινακίδα σήμανσης, από τη γωνία του αριστερού φτερού του αυτοκινήτου, στη θέση του οδηγού, με ταχύτητα 40 μίλια την ώρα.

Χειρότερα από όλα τα αυτοκίνητα τα πήγε το Honda Fit, το οποίο πήρε αξιολόγηση "poor" (φτωχή, πενιχρή), μαζί με άλλα πέντε μοντέλα και όλα τα υπόλοιπα μοντέλα πήραν τη βαθμίδα "marginal" (μεσαία). Εκτός από ένα!

Μόνο το Chevrolet Spark πήρε την κλίμακα "acceptable" (αποδεκτό) στα αποτελέσματα και κανένα από τα έντεκα οχήματα που δοκιμάστηκαν δεν πήγε παραπάνω!

Συνεπώς, το Ινστιτούτο έδωσε το Top Safety Pick (Επιλογή Υψηλότερης Ασφάλειας) στο "μικρό" της Chevrolet.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αναλίσα Μπλουμ, στέλεχος της εταιρείας εξήγησε ότι οι βελτιώσεις στο Spark έγιναν από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση να εισαχθεί το μοντέλο στην αγορά των ΗΠΑ και αργότερα, όταν η Chevrolet το έκανε παγκόσμιο προϊόν (global product), πουλώντας το δηλαδή στις περισσότερες χώρες του κόσμου, κατασκευάζοντάς το στα εργοστάσια της General Motors στη Νότια Κορέα, το εξέλιξε ακόμη περισσότερο σε θέματα ασφάλειας.

Η κατάταξη των "μικρών" αυτοκινήτων που συμμετείχαν στα crash test, από το χειρότερο στο καλύτερο:

Κλίμακα poor

Honda Fit

Fiat 500

Hyundai Accent

Toyota Prius C

Nissan Versa

Mitsubishi Mirage

Κλίμακα marginal

Ford Fiesta

Toyota Yaris

Kia Rio

Mazda 2

Κλίμακα acceptable

Chevrolet Spark