Το Peugeot Rifter 4X4 Concept έτοιμο για περιπέτειες

Το Peugeot Rifter 4X4 Concept έτοιμο για περιπέτειες

Ιδιαίτερη αισθητική νότα οι λεπτομέρειες σε έντονο σατινέ κίτρινο που τραβά το βλέμμα από όποια πλευρά και να το κοιτάξεις

Το Peugeot Rifter  μεταμορφώνεται ειδικά για την έκθεση της Γενεύης και εφοδιάζεται με σύστημα κίνησης και στους 4 τροχούς, ειδικά ελαστικά και αυξημένη κατά 80χλστ. απόσταση από το έδαφος. Διαθέτει σκηνή οροφής της Overland, ενώ μπορεί να μεταφέρει και το ηλεκτρικό mountain bike Peugeot eM02 FS Powertube, που κινείται με μπαταρία ενσωματωμένη στο σκελετό του.

Γράφει ο Νίκος Τσάδαρης

Το Rifter 4x4 Concept παρουσιάζεται σε μία μοναδική γκρι απόχρωση, με μαύρη ματ προστατευτική λωρίδα στο χείλος του καπό που προσφέρει την απαραίτητη προστασία από μικροχτυπήματα από χαλίκια. Από το ίδιο υλικό είναι καλυμμένη και η 5η πόρτα.

Αρκετά μέρη του οχήματος, είναι καλυμμένα από μαύρο ONYX (πλευρικοί καθρέφτες, μάσκα, μπάρες οροφής), συμπληρώνοντας έτσι την ξεχωριστή εμφάνιση του αυτοκινήτου. Στο ίδιο σχεδιαστικό μοτίβο (μαύρο ONYX) κινούνται και ο ακτινωτές ζάντες των 16’’.

Ιδιαίτερη αισθητική νότα αποτελούν και οι διάφορες λεπτομέρειες σε έντονο σατινέ κίτρινο χρώμα, έτσι ώστε το πρωτότυπο να τραβά το βλέμμα από όποια πλευρά και να το κοιτάξεις:

Τα καθίσματα του συνδυάζουν το ανάγλυφο γκρι σκούρο ύφασμα με το μαύρο Alcantara. Διαθέτουν εμφανείς κίτρινες ραφές, όπως και η φούσκα του λεβιέ των ταχυτήτων. Η έντονη κίτρινη ρίγα διασχίζει όλο το μήκος της πλάτης και της έδρας των καθισμάτων.

Δερμάτινη είναι και η στεφάνη του τιμονιού του i-Cockpit, ενώ ιδιαίτερη λεπτομέρεια είναι και το κίτρινο λογότυπο της μάρκας στο κάτω μέρος του κεντρικού τμήματος του τιμονιού. Η ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία των χρωματικών αντιθέσεων γκρι/κίτρινου, ακολουθείται και σε ολόκληρο τα πλάτος του ταμπλό.

Στις πλευρές της κεντρικής κονσόλας ξεχωρίζουν οι δύο αλουμινένιες μπάρες με την επιγραφή Rifter, ενώ το ίδιο βουρτσισμένο αλουμίνιο κοσμεί και τα πάνελ των θυρών.

To Rifter 4x4 Concept διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα μετάδοσης που αναπτύχθηκε από τον Dangel, έναν από τους μακροχρόνιους συνεργάτες της μάρκας και έναν εξειδικευμένο κατασκευαστή συστημάτων 4κίνησης, ενώ απόσταση από το έδαφος του έχει αυξηθεί κατά 80 χιλιοστά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ξεπερνά τα περισσότερα εμπόδια.

Η κίνηση και στους 4 τροχούς μεταδίδεται από ένα σύστημα 4x4 υδραυλικού συνεκτικού συμπλέκτη, και ενεργοποιείται με έναν διακόπτη στο ταμπλό δεξιά από το λεβιέ των ταχυτήτων.

Υπάρχουν τρία προγράμματα οδήγησης:

- Πρόγραμμα 2WD: κίνηση εμπρός για καθημερινή οδήγηση.

- Πρόγραμμα 4WD: το σύστημα μετάδοσης φροντίζει για τη μεταφορά ισχύος στους πίσω τροχούς σε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης.

- Πρόγραμμα LOCK: κλειδώνει τον πίσω άξονα και έχει σχεδιαστεί για εξαιρετικές καταστάσεις κίνησης εκτός δρόμου.

Τέσσερα υψηλής απόδοσης ελαστικά (παντός εδάφους από την BF Goodrich) ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της τετρακίνησης και συνδυάζουν σταθερότητα, αντοχή, αισθητική και εξαιρετική πρόσφυση.

Παράλληλα, ο κινητήρας BlueHDi 130, με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, προσφέρει αβίαστα ροπή 300 Nm.

Το ιδιόμορφο αυτό πρωτότυπο, μπορεί να έχει άπλετη ορατότητα τη νύχτα χάρη στην ειδική μπάρα LED στην κορυφή του παρμπρίζ. Με πλάτος 1.35μ, η μπάρα φωτισμού περιλαμβάνει 100 LED σε διπλή διάταξη δύο σειρών, επιτυγχάνοντας ισχύ φωτισμού που φτάνει τα 300W.

Μαζί του η περιπέτεια δεν σταματάει στο ηλιοβασίλεμα, γιατί είναι εξοπλισμένο με μια σκηνή Overland που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Autohome. Είναι πολύ εύκολο να την εγκαταστήσετε: το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την ξεδιπλώσετε από τη θήκη της, που βρίσκεται εύκολα στις μπάρες οροφής. Πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο "City Crash Test", οι μπάρες οροφής διατίθενται ως αξεσουάρ και μπορούν να μεταφέρουν κάθε τύπο φορτίου. Το μόνο που μένει είναι να στερεώσετε τη σκάλα: δεν υπάρχουν πλέον μεταλλικοί σφιγκτήρες για τη στερέωση της σκηνής, είναι όλα έτοιμα για εσάς στην οροφή. Το στρώμα καλύπτεται με το ίδιο γκρι σκούρο ύφασμα με κίτρινες ραφές όπως τα καθίσματα. Είναι συμπαγές και αναδιπλώνεται εύκολα για να τοποθετείται μέσα στη σκηνή. Η τελική πινελιά προέρχεται από τα μαξιλάρια που καλύπτονται από Alcantra με κίτρινες ραφές.

Με την ανατολή του ηλίου, αναλαμβάνει δράση το Peugeot eM02 FS Powertube MTB. Το νέο mountain bike της μάρκας αποτελεί τον πρόδρομο μίας νέας γενιάς ηλεκτρικών ποδηλάτων (eBikes) με μπαταρία ενσωματωμένη στο σκελετό. Με κύριο χαρακτηριστικό του την ευελιξία, χάρη στη διπλή ανάρτησή του, το ποδήλατο αυτό αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο στις απαιτητικές ορεινές βόλτες.

Αποθηκεύεται στο πίσω μέρος σε ειδική θέση μεταφοράς ποδηλάτου στον κοτσαδόρο. Το κίτρινο σατινέ ανοδιωμένο χρώμα, το οποίο είναι πανομοιότυπο με τα αυτοκόλλητα του αμαξώματος, έρχεται σε αντίθεση με τη μαύρη πόρτα του χώρου αποσκευών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...