Opel Combo Life, ο καλύτερος «φίλος» της οικογένειας

Opel Combo Life, ο καλύτερος «φίλος» της οικογένειας

Η 5η γενιά Combo βασίζεται σε μία νέα αρχιτεκτονική

Η Opel συνεχίζει την επέκταση της γκάμας της, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων με τη μορφή του νέου Opel Combo Life. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο οικογενειακό αυτοκίνητο που μπορεί να ικανοποιήσει πολλές προσδοκίες.

Η 5η γενιά Combo βασίζεται σε μία νέα αρχιτεκτονική. Το όχημα είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο, πρακτικό και ευέλικτο, εξοπλισμένο με μία ή δύο πίσω συρόμενες πόρτες και διατίθεται με κοντό (4,40 μ) ή μακρύ (4,75 μ) μεταξόνιο, με κοινό ύψος (1,8 μ), σε 5θέσια ή 7θέσια έκδοση.

Τα τρία πίσω καθίσματα διαθέτουν βάσεις παιδικών καθισμάτων Isofix, ενώ η πανοραμική οροφή είναι ένα παράθυρο με θαυμάσια θέα.

Το Combo Life υιοθετεί νέες τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης οδηγού, γνωστά από την κατηγορία συμπαγών ή SUV μοντέλων, όπως Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness Alert), Κάμερα Οπισθοπορείας (Rear View Camera) με πανοραμική απεικόνιση 180° (bird’s-eye view), Head up display, IntelliGrip, και λειτουργίες άνεσης, όπως θερμαινόμενα καθίσματα και θερμαινόμενο δερμάτινο τιμόνι. Νέο είναι το Flank Guard, που υποστηρίζει τον οδηγό όταν ελίσσεται με χαμηλή ταχύτητα. Πέραν αυτών, διαθέτει ελκυστική εμφάνιση χάρη στις ιδιαίτερες αναλογίες του που προβάλουν τη στιβαρότητά του.

Το νέο Opel Combo Life διαθέτει μεγάλο αριθμό προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας και άνεσης, καθώς η Opel θέλησε να κάνει τις high-tech λύσεις προσιτές σε οικογένειες και εξόπλισε το όχημα με μία σειρά τεχνολογιών, χρήσιμων στην καθημερινή οδήγηση.

Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν:

- Σύστημα απεικόνισης Head up display

- Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking)

- Εμπρός κάμερα Opel Eye η οποία επεξεργάζεται ποικίλα δεδομένα, όπως το Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Ταχύτητας (Speed Sign Recognition) και Σύστημα Αναγνώρισης Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist).

- Αυτόματο Σύστημα Διατήρησης Σταθερής Ταχύτητας (Automatic Cruise Control)

- Ευφυής Προσαρμογή Ταχύτητας (Intelligent Speed Adaptation) που ενημερώνει τον οδηγό όταν ανιχνεύεται νέο όριο ταχύτητας από το Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Ταχύτητας.

- Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness System)

- Flank Guard που υποστηρίζει τον οδηγό όταν στρίβει με χαμηλές ταχύτητες, προειδοποιώντας τον για κίνδυνο πρόσκρουσης του πλευρικού τμήματος του αυτοκινήτου με εμπόδιο.

- Πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας (Panoramic Rear View Camera),

- Προηγμένο Σύστημα Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist)

Επίσης, όσοι αγαπάνε την περιπέτεια και τις αποδράσεις, δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τις εδαφικές συνθήκες, χάρη σε μία έξυπνη λύση: Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip, ήδη γνωστό από το Grandland X, είναι ένα προαιρετικό, ηλεκτρονικό εμπρός διαφορικό που προσαρμόζει την κατανομή ροπής στους εμπρός τροχούς, επιτρέπει την ολίσθηση του τροχού εάν είναι απαραίτητο και με το αυτόματο κιβώτιο, προσαρμόζει τα σημεία αλλαγών σχέσεων καθώς και την απόκριση του γκαζιού.

Επιπλέον διατίθενται τα εξής:

- Θερμαινόμενο, δερμάτινο τιμόνι

- Θερμαινόμενα εμπρός

- Βοηθητικό καλοριφέρ (λειτουργεί ανεξάρτητα από τον κινητήρα και μπορεί να προθερμάνει την καμπίνα επιβατών πριν την αναχώρηση).

Το Combo Life προσφέρει επίσης τα κλασικά, προηγμένα συστήματα infotainment Opel, συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto με οθόνη αφής έως οκτώ ιντσών. Θύρες USB στην εμπρός και πίσω σειρά επιτρέπουν την επαναφόρτιση tablet και smartphone ακόμα και ενώ τα παιδιά παρακολουθούν τον αγαπημένο τους YouTuber. Μία πρίζα 230V μπροστά, στην περιοχή των ποδιών, επιτρέπει και τη σύνδεση ενός laptop. Επιπλέον, συμβατά smartphone μπορούν να φορτίζονται ασύρματα μέσω μιας επαγωγικής βάσης που βρίσκεται κάτω από τα χειριστήρια του A/C .

Η πενταθέσια, στάνταρ μήκους έκδοση, διαθέτει χώρο αποσκευών 597 λίτρα κατ’ ελάχιστο. Όσοι χρειάζονται ακόμα περισσότερο χώρο μπορούν να επιλέξουν την έκδοση με το μακρύ μεταξόνιο με ελάχιστο χώρο αποσκευών 850 λίτρα.

Όμως, το Combo Life μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα μικρό όχημα μεταφορών. Με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, ο χώρος αποσκευών της στάνταρ έκδοσης μπορεί να υπερτριπλασιαστεί φτάνοντας τα 2.126 λίτρα που σημαίνει ότι μεταφέρει εύκολα τον εξοπλισμό του camping, τα ποδήλατα ή μεγάλα δέματα. Η μακρύτερη έκδοση προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα όταν τα πίσω καθίσματα είναι αναδιπλωμένα. Σε αυτή τη διάταξη φτάνει στην τιμή των 2.693 λίτρων.

Οι υπεύθυνοι εξέλιξης όμως προβληματίστηκαν και με τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους. Γι’ αυτό, το κάθισμα του συνοδηγού αναδιπλώνεται στο ίδιο επίπεδο με τα πίσω καθίσματα, επεκτείνοντας το μήκος της επιφάνειας φόρτωσης, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται ακόμα και σανίδες του σερφ. Οι σχεδιαστές φρόντισαν επίσης να αξιοποιήσουν το ενοχλητικό κενό που μερικές φορές δημιουργείται μεταξύ αποσκευών και πίσω πόρτας, χάρη στο προαιρετικό ανοιγόμενο παρμπρίζ που είναι ενσωματωμένο στην πίσω πόρτα και είναι γνωστό από premium SUV.

Η δεύτερη σειρά καθισμάτων ρυθμίζεται επίσης, σύμφωνα με τις προσωπικές επιθυμίες του ιδιοκτήτη. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του στάνταρ πάγκου με διαιρούμενα 60/40 πίσω καθίσματα ή των τριών ατομικών καθισμάτων, που αναδιπλώνονται εύκολα από το χώρο αποσκευών. Και στις δύο περιπτώσεις, το κάθε κάθισμα έχει τη δική του βάση παιδικού καθίσματος Isofix στάνταρ, επιτρέποντας την τοποθέτηση τριών παιδικών καθισμάτων, το ένα δίπλα στο άλλο, κάτι σπάνιο στην κατηγορία. Επιπλέον, κάθε κάθισμα διαθέτει σημείο αγκίστρωσης του ιμάντα του παιδικού καθίσματος, ώστε να μειώνεται η προς τα εμπρός κίνηση των παιδικών καθισμάτων, σε περίπτωση εμπρόσθιας σύγκρουσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού. Τέλος, εύκολη πρόσβαση στο χώρο επιβατών παρέχουν οι συρόμενες πόρτες.

Οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους (προαιρετικά) μια πανοραμική οροφή που μπορεί να την καλύψει, ένα ηλεκτρικό σκιάδιο που ενεργοποιείται από έναν διακόπτη στην κονσόλα οροφής.

Στο εσωτερικό, ο μεγάλος θάλαμος στην κεντρική κονσόλα χωράει από μπουκάλια 1,5 λτ μέχρι smartphones και από πορτοφόλια μέχρι tablets. Επιπλέον, οι εμπρός και πίσω επιβάτες μπορούν να αποθηκεύουν με ασφάλεια αντικείμενα στις μεγάλες θήκες των θυρών. Οι πίσω επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις θήκες στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ενώ οδηγός και συνοδηγός έχουν στη διάθεσή τους το πάνω ή το κάτω ντουλαπάκι. Το πάνω ντουλαπάκι προσφέρεται για μεγαλύτερα αντικείμενα επειδή είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο χάρη στην τοποθέτηση του αερόσακου συνοδηγού στην οροφή. Και δεν είναι μόνον αυτό. Όταν παραγγέλνεται με την προαιρετική, πανοραμική οροφή, το Combo Life εφοδιάζεται με αποθηκευτικό χώρο οροφής που εκτείνεται στο κέντρο του οχήματος, με φωτισμό LED στάνταρ. Επιπλέον, σε αυτή τη διάταξη, τα νέο μοντέλο φέρει επίσης ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο 36 λτ που τοποθετείται πάνω από το ράφι στο χώρο αποσκευών. Ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να φορτωθεί από πίσω, όταν η πόρτα του χώρου αποσκευών είναι ανοικτή, ή μέσω του προαιρετικού ανοιγόμενου παραθύρου (παρμπρίζ) σε αυτή, αλλά και από το εσωτερικό του οχήματος, μέσω δύο συρόμενων θυρών στο εμπρός του τμήμα.

Όσοι χρειάζονται ακόμη περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, ή επιθυμούν να ρυμουλκήσουν ένα μικρό τροχόσπιτο (φορτίο τρέιλερ έως 1.500 κιλά) μπορούν να τοποθετήσουν σταθερό ή αφαιρούμενο κοτσαδόρο. Για μέγιστη ασφάλεια, το Combo Life διατίθεται με στάνταρ το σύστημα Trailer Stability Control (TSC), όταν παραγγέλνεται με κοτσαδόρο. Αυτή η πρόσθετη λειτουργία ESP σταθεροποιεί την όποια τάση ταλάντωσης του τρέιλερ, ή επιβραδύνει το όχημα ανάλογα με τις ανάγκες. Εάν τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο, το σύστημα μειώνει ακόμα περισσότερο την ροπή του κινητήρα και φρενάρει το όχημα ώστε να βρίσκεται εκτός ζώνης επικίνδυνης ταχύτητας.

Το Combo Life διαθέτει εντυπωσιακές αναλογίες. Συγκριτικά με άλλα αυτοκίνητα της κατηγορίας, έχει πιο κοντό εμπρός πρόβολο και ψηλότερο καπό. Από μπροστά, υιοθετεί την κλασική ταυτότητα Opel, με ανάγλυφες λεπτομέρειες και ψηλό καπό. Κυρίαρχο εμφανισιακά στοιχείο είναι, η εμπρός μάσκα, όπου και οι προβολείς με τα φώτα ημέρας LED Daytime Running Lights. Το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου είναι γραμμικό ακολουθώντας την κάθετη σχεδίαση που υπογραμμίζει την υψηλή πρακτικότητά του και πλαισιώνει το μεγάλο άνοιγμα του χώρου αποσκευών.

Ο σχεδιασμός του εσωτερικού έγινε με γνώμονα την εργονομία του οδηγού, με αποτέλεσμα ένα σωστά οργανωμένο cockpit με εύχρηστα χειριστήρια. Η κεντρική κονσόλα διαιρείται σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Στο επάνω τμήμα, το σύστημα infotainment καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο. Πιο κάτω, υπάρχουν τα χειριστήρια θέρμανσης και εξαερισμού, ενώ το κάτω τμήμα είναι ένας αποθηκευτικός χώρος κατάλληλος για μπουκάλι 0,5 λτ. Κάτω από το καπό, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διαφόρων υπερτροφοδοτούμενων, άμεσου ψεκασμού βενζινοκινητήρες και κινητήρες diesel. Όλες οι μονάδες συνδυάζουν οδηγική απόλαυση με οικονομία καυσίμου. Οι κινητήρες συνδυάζονται με 5τάχυτο ή 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ προαιρετικά, διατίθεται για πρώτη φορά στην κατηγορία, 8τάχυτο αυτόματο.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Opel