Cupra, μία ιδιαίτερη μάρκα

Cupra, μία ιδιαίτερη μάρκα

Η νέα μάρκα θα αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα της Seat

Η Seat, στα πλαίσια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη, ανακοίνωσε και επίσημα το λανσάρισμα της νέας μάρκας Cupra, ενώ παρουσίασε και το πρώτο της μοντέλο, το Cupra Ateca.

Γράφει ο Νίκος Τσάδαρης

Το χαρακτηριστικό Cupra πάντα αντιπροσώπευε την σπορ έκφραση της ισπανικής μάρκας και τώρα απέκτησε την δική του ταυτότητα για να πέισει τους λάτρεις των αυτοκινήτων σε όλο το κόσμο.
Η μάρκα θα φιλοξενείται σε δικούς της αποκλειστικούς χώρους, σε περίπου 260 ειδικά επιλεγμένους αντιπροσώπους της Seat σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νέα μάρκα θα αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα της Seat, με τον ίδιο τρόπο όπως και το Seat Metropolis: Lab Barcelona. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες της και να κατασκευάσει νέα μοντέλα που μπορούν να αποδειχθούν κερδοφόρα και να συμβάλλουν στη συνέχιση της ενίσχυσης των εσόδων.

Ισχυρές συνεργασίες

Η νέα ισπανική μάρκα έχει αναπτύξει συνεργασία με μικρά στούντιο/εργαστήρια για τη δημιουργία αποκλειστικών και περιορισμένης έκδοσης προϊόντων, όπως η L.G.R.Trakatan και η Fabike μεταξύ άλλων.
Η μάρκα συνεργάζεται επίσης με την Dainese, Ninco και άλλες μάρκες προκειμένου να υποστηρίξει και να μοιραστεί το πάθος της για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Cupra Ateca – Το πρώτο μοντέλο

Το Cupra Ateca είναι ένα SUV, ιδανικό για το λανσάρισμα της νέας μάρκας. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί καθημερινά με υψηλό οδηγικό επίπεδο για να πάει τα παιδιά στο σχολείο, να πάει για ψώνια ή να ταξιδέψει με πολλές αποσκευές. Συνδυάζει μία τέλεια κομψή και δυναμική σχεδίαση με μία ευρύχωρη καμπίνα και μεγάλο χώρο αποσκευών.

Ο κινητήρας του νέου Cupra Ateca 2.0 TSI αποδίδει 300 ίππους. Είναι ένας από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες που λειτουργεί με ένα εντελώς νέο σύστημα φιλτραρίσματος σωματιδίων (Otto Particulate Filter System) σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. Ο κινητήρας αυτός έρχεται με βελτιωμένο και ισχυρό ήχο και συνδυάζεται με 7τάχυτο κιβώτιο DSG, το οποίο έχει ραφιναριστεί ώστε να προσφέρει πιο σπορ διαχείριση και ταχύτερες, ομαλότερες και ακριβέστερες αλλαγές. Η εξέλιξη του κιβωτίου ταχυτήτων φροντίζει για εξαιρετική απόδοση με χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων.

Το Cupra Ateca έρχεται με σύστημα 4Drive, ένα από τα ασφαλέστερα και πιο προηγμένα συστήματα τετρακίνησης στο κόσμο. Η μετάδοση κίνησης 4Drive αναλύει σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης την ταχύτητα του αυτοκινήτου, την ταχύτητα του κάθε τροχού, τη θέση του τιμονιού, το προφίλ οδήγησης, ώστε να τροφοδοτεί κάθε στιγμή, γρήγορα και προοδευτικά τους απαραίτητους κάθε φορά τροχούς. Το σύστημα 4Drive έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να συνεργάζεται με όλα τα προφίλ οδήγησης: Κανονικό, Σπορ, Ατομικό, σε Χιόνι, Off-Road και φυσικά Cupra, επιλογή στην οποία ο κινητήρας ανταποκρίνεται άμεσα με έναν σπορ ήχο και το σύστημα δυναμικού ελέγχου πλαισίου (Dynamic Chassis Control) ρυθμίζει την ανάρτηση για να δώσει μια πιο σπορ πινελιά στο αυτοκίνητο.

Δυναμικές, εντυπωσιακές και αποκλειστικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες

Το Cupra Ateca διαθέτει εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση. Οι μαύρες δαγκάνες φρένων, ο πίσω σπορ προφυλακτήρας, το χάλκινο λογότυπο στο πορτμπαγκάζ, οι τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης στην άκρη του πίσω διαχύτη και οι αποκλειστικές ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών, ενισχύουν τον σπορ χαρακτήρα και την κομψότητα αυτού του δυναμικού SUV που διατίθεται σε έξι μεταλλικά χρώματα αμαξώματος.

Στο εσωτερικό, τα πάνελ των θυρών είναι επικαλυμμένα με Alcantara και επίσης υπάρχει φωτιζόμενο λογότυπο Cupra στα μαρσπιέ των εμπρός θυρών. Τα καθίσματα είναι επίσης επικαλυμμένα με Alcantara, σε μαύρο χρώμα με γκρι ραφές και με επίστρωση από ανθρακονήματα που καλύπτει τα πλαϊνά. Το δερμάτινο τιμόνι και ο λεβιές ταχυτήτων είναι διακοσμημένα επίσης με γκρι ραφές. Τα πεντάλ είναι από αλουμίνιο ενώ τα πλαίσια εξαερισμού του κλιματισμού και η κεντρική κονσόλα διακοσμούνται με μαύρα γυαλιστερά τελειώματα. Το λογότυπο υπάρχει επίσης στο τιμόνι, στα πατάκια, στο κλειδί και εμφανίζεται στην οθόνη αφής που καλωσορίζει τον οδηγό κατά την εκκίνηση του κινητήρα.

Highlight του προαιρετικού εξοπλισμού είναι το Performance Pack το οποίο περιλαμβάνει φρένα Brembo σε μαύρο χρώμα, Carbon Fibre Exterior Pack (πίσω αεροτομή και καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών), Carbon Fibre Interior Pack (σχεδιαστικές λεπτομέρειες από ανθρακονήματα στο ταμπλώ) και δερμάτινα καθίσματα. Τα αποκλειστικά καθίσματα θα είναι διαθέσιμα από τα μέσα του 2019.

Με χαμηλό κέντρο βάρους και ένα σύστημα ανάρτησης που συνδυάζει ιδανικά την αποτελεσματικότητα με το προοδευτικό, γρήγορο και ακριβές σύστημα διεύθυνσης, το νέο μοντέλο έρχεται με δυναμική συμπεριφορά και υψηλή ποιότητα οδήγησης. Το SUV της Cupra μπορεί να φτάσει τελική ταχύτητα 245 χλμ και επιταχύνει από 0 έως 100 χλμ σε μόλις 5,4 δευτερόλεπτα.

Cupra TCR

To Cupra TCR θα είναι το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο της μάρκας και θα συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα TCR 2018. Το νέο αγωνιστικό θα φέρει το λογότυπο Cupra στο μπροστινό και το πίσω μέρος του αμαξώματος στο εμβληματικό χρώμα του χαλκού, με διαφορετικούς σχεδιαστικά προφυλακτήρες, τιμόνι, καπό και καθίσματα bucket καθώς και με ECU λογισμικό αναβάθμισης εγκεφάλου σύμφωνα με τον κανονισμό 2018.

Μελλοντικά projects

Η νέα μάρκα έχει επίσης διεξάγει σχεδιαστικά projects για το Ibiza και Arona προκειμένου να παρουσιάσουν περαιτέρω τη δυναμική της. Παρόλο που αυτά τα μοντέλα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, τα σχεδιαστικά αυτά projects δείχνουν τις δυνατότητες της νέας μάρκας από άποψη σχεδίασης και τεχνολογίας, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης των χαρακτηριστικών Cupra σε διαφορετικές κατηγορίες.

Seat Leon Cupra R ST

Εκτός από τα μοντέλα Cupra που παρουσιάστηκαν, ένα νέο μοντέλο ειδικής έκδοσης κάνει το ντεμπούτο του, το Seat Leon Cupra R ST. Το μοντέλο χαρακτηρίζεται από εξωτερικές και εσωτερικές χάλκινες διακοσμητικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με την ιδιαίτερη σχεδίαση του αυτοκινήτου. Θα είναι εξοπλισμένο με κινητήρα 2.0 TSI 300ίππων, 4Drive και κιβώτιο ταχυτήτων DSG καθώς και αεροδυναμικά εξαρτήματα από ανθρακονήματα, τροχούς από κράμα χαλκού και φρένα υψηλής απόδοσης. Το αυτοκίνητο αυτό θα είναι διαθέσιμο προς το τέλος του έτους και θα κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.