Tο νέο Edge στην Ευρώπη – Το καλύτερο SUV της Ford

Tο νέο Edge στην Ευρώπη – Το καλύτερο SUV της Ford

Προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού

Η Ford παρουσίασε το νέο SUV Edge (το πιο προηγμένο τεχνολογικά SUV στην ιστορία της εταιρίας) για την Ευρωπαική αγορά.

Το νέο Edge προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού, βασισμένων σε κάμερες και αισθητήρες, που κάνουν τα ταξίδια πιο άνετα, λιγότερο στρεσογόνα και βοηθούν τους οδηγούς να αποφύγουν ή να μετριάσουν της επιπτώσεις μιας σύγκρουσης. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη διατίθενται τα συστήματα Post Collision Braking, Evasive Steering Assist, και Adaptive Cruise Control με Stop-and-Go και Lane Centring Assist.

Το νέο Edge λανσάρει επίσης για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μία νέα, δυνατή έκδοση του κινητήρα diesel 2.0λτ EcoBlue της Ford, σε συνδυασμό με νέο, 8τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο για άνεση στο ταξίδι.


Το Edge που παρουσιάστηκε σε σπορ έκδοση ST-Line, υιοθετεί νέα αισθητική μπροστά και πίσω, φαρδιά μάσκα με κυψελοειδή δομή, εντυπωσιακά προστατευτικά και πλαϊνές ποδιές στο χρώμα του αμαξώματος και στάνταρ ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών.

Μεταξύ άλλων το Edge διαθέτει τεχνολογίες που χρησιμοποιούν κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες υπερήχων για μείωση του άγχους του οδηγού περιλαμβάνουν Adaptive Front Lighting System, Blind Spot Information System, Glare-Free Highbeam, Intelligent Speed Limiter, Lane Keeping Alert, Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection και Traffic Sign Recognition.

Η οδήγηση και το παρκάρισμα σε πόλεις και οικοδομημένες περιοχές γίνεται πιο άνετα και εύκολα με συστήματα όπως το Cross Traffic Alert, το Ford Adaptive Steering, το Active Park Assist με Perpendicular Parking, το Side Parking Aid και το Park Out Assist που βοηθά τους οδηγούς να εξέρχονται από χώρους στάθμευσης.

Επίσης, το Edge χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες συστημάτων μετάδοσης για δυναμικές επιδόσεις σε συνδυασμό με οικονομική κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές CO2.

Ο νέος κινητήρας diesel 2.0λτ EcoBlue bi-turbo της Ford προσφέρει την ισχύ, τη ροπή και τις επιδόσεις ενός κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού με τη βελτιστοποιημένη απόδοση και τις χαμηλές εκπομπές CO2 ενός μικρότερου κινητήρα.

Στους νέους κινητήρες EcoBlue diesel λανσάρεται ένα προηγμένο σύστημα bi-turbo, ενώ διατηρείται η προηγμένη τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου και την αρχιτεκτονική χαμηλών τριβών EcoBlue που πληροί τα αυστηρά πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6.

Ο νέος κινητήρας diesel 2.0L EcoBlue bi-turbo 238 PS του νέου Edge συνδυάζεται με σύστημα τετρακίνησης Ford Intelligent All Wheel Drive, και προσφέρει βελτιστοποιημένη ροπή στις χαμηλές στροφές, και βελτιωμένα χαρακτηριστικά θορύβων και κραδασμών (NVH) σε συνδυασμό με ομαλή και γραμμική επιτάχυνση για μία άνετη οδηγική εμπειρία.

Ένα μικρό turbo υψηλής πίεσης και ένα μεγαλύτερο χαμηλής πίεσης, λειτουργούν εν σειρά στις χαμηλές στροφές για μεγαλύτερη απόκριση και βελτιωμένη ροπή. Στις υψηλότερες στροφές, το μεγαλύτερο turbo αναλαμβάνει πλήρως την υπερπλήρωση που απαιτείται για την επίτευξη της μέγιστης ισχύς.

Οι βελτιωμένες πολλαπλές εξαγωγής αποτελούνται περίπου από 30% νικέλιο για βελτιστοποιημένη αντοχή σε θερμοκρασίες 860 βαθμών Κελσίου που παράγονται από το σύστημα bi-turbo. Τα ρουλεμάν των turbo είναι υδρόψυκτα, όπως και το κέλυφος του turbo χαμηλής πίεσης.

Εξοπλισμένος με στάνταρ σύστημα Auto Start-Stop, ο 2λιτρος κινητήρας EcoBlue προσφέρεται για το νέο Edge με απόδοση 190 ίππων σε συνδυασμό με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και Ford Intelligent All Wheel Drive.

Το νέο, 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της μάρκας έχει σχεδιαστεί για βελτιωμένη απόδοση καυσίμου και ταχύτερη απόκριση και ομαλές, γρήγορες αλλαγές σχέσεων. Ρυθμισμένο με γνώμονα τις προσδοκίες των Ευρωπαίων οδηγών, το κιβώτιο διαθέτει:

• Adaptive Shift Scheduling, που αξιολογεί το ατομικό στυλ οδήγησης για να βελτιστοποιεί τα σημεία αλλαγών των ταχυτήτων. Το σύστημα αναγνωρίζει ανηφόρες και κατηφόρες και το απότομο στρίψιμο και προσαρμόζει τις αλλαγές σχέσεων για μία πιο σταθερή, απολαυστική και ποιοτική οδηγική εμπειρία
• Adaptive Shift Quality Control, που αξιολογεί πληροφορίες από το όχημα, αλλά και από το περιβάλλον κίνησης ώστε να προσαρμόζει την πίεση στους συμπλέκτες για σταθερή και ποιοτική αλλαγή ταχυτήτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί επίσης να προσαρμόσει την ομαλότητα των αλλαγών ανάλογα με το οδηγικό στυλ

Έκδοση ST-Line
Η οικογένεια ST-Line (που απευθύνεται σε πελάτες οι οποίοι έλκονται από τη σπορ αισθητική των μοντέλων Ford ST) προσφέρει στυλ εμπνευσμένο από την Ford Performance σε συνδυασμό με ισχυρούς κινητήρες.

Το Edge ST-Line διαθέτει τολμηρό και δυναμικό εξωτερικό στυλ με κύρια συστατικά τα εξής:

• Αεροτομή και πλαϊνά προστατευτικά στο χρώμα του αμαξώματος, και εμπρός μάσκα με μοναδικό μαύρο φινίρισμα
• Στάνταρ ζάντες αλουμινίου 20-ιντσών, και προαιρετικές premium 21-ιντσών
• Διπλές χρωμιωμένες απολήξεις εξάτμισης
• Διάστικτα, ημι-δερμάτινα καθίσματα Miko-Dinamica με ηλεκτρική και εμπρός καθίσματα με δέκα ρυθμίσεις
• Διάστικτο δερμάτινο τιμόνι και λαβή επιλογέα ταχυτήτων με κόκκινη ραφή για το μηχανικό κιβώτιο
• Αλουμινένια σπορ πεντάλ, μαύρη επένδυση οροφής και premium βελούδινα πατάκια

Η σπορ ανάρτηση βελτιώνει την οδηγική εμπειρία του Edge ST-Line, που με την υποστήριξη της τεχνολογίας Adaptive Steering, βελτιστοποιεί την απόκριση του τιμονιού και διευκολύνει τους ελιγμούς μεταβάλλοντας συνεχώς το λόγο υποπολλαπλασιασμού σύμφωνα με την ταχύτητα του οχήματος. Οι εκδόσεις με 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διαθέτουν και χειριστήρια αλλαγών σχέσεων στο τιμόνι (shift paddles) για ακόμα πιο άμεσες αλλαγές ταχυτήτων.

Εσωτερικό
Μία προαιρετική βάση ασύρματης φόρτισης στον αποθηκευτικό χώρο της κεντρικής κονσόλας του Edge επιτρέπει τη φόρτιση συμβατών ψηφιακών συσκευών χωρίς τη χρήση καλωδίων. Το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC3 συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto, επιτρέπει στους οδηγούς να ελέγχουν smartphones, συστήματα ήχου, πλοήγησης και κλιματισμού με φωνητικές εντολές ή μέσα από μία έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών.

Οι πελάτες μπορούν να αναβαθμίσουν την ηχητική εμπειρία τους με ένα νέο premium σύστημα ήχου B&O PLAY ειδικά ρυθμισμένο για το Edge. Το σύστημα χρησιμοποιεί Ψηφιακό Επεξεργαστή Ήχου 10 καναλιών για έλεγχο και ισοστάθμιση κάθε ηχείου, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή ήχου σε όλη την καμπίνα. Η δυνατότητα ήχου surround προσφέρει μια ηχητική εμπειρία αίθουσας συναυλιών.

Το νέο Edge προσφέρει επίσης ένα πλήρως διαμορφώσιμο τρισδιάστατο ψηφιακό πίνακα οργάνων που επιτρέπει στους οδηγούς να εξατομικεύουν τη διάταξη του ταχύμετρου, του στροφόμετρου και των πληροφοριών του οχήματος σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις τους (ακόμα και να επιλέγουν ένα από τα επτά χρώματα φόντου) διατηρώντας παράλληλα μία απλή, κομψή εμφάνιση. Άλλες τεχνολογίες άνεσης περιλαμβάνουν μία μεγάλη, πανοραμική, κρυστάλλινη οροφή, θερμαινόμενα και κλιματιζόμενα εμπρός καθίσματα, θερμαινόμενα πίσω καθίσματα και θερμαινόμενο τιμόνι.

Με υψηλής ποιότητας υλικά και προηγμένη σχεδίαση, το ευρύχωρο εσωτερικό αποπνέει premium αίσθηση. Η ανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα διαθέτει περιστροφικό επιλογέα σχέσεων για το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο που απελευθερώνει χώρο, ενώ παράλληλα διευκολύνει την πρόσβαση στη βάση ασύρματης φόρτισης, ενισχύοντας τη μοντέρνα αίσθηση του οχήματος.

Το κουμπί του ηλεκτρονικού χειρόφρενου, στη θέση ενός συμβατικού μοχλού ελευθερώνει πρόσθετο χώρο για να τοποθετηθούν προσαρμοζόμενες ποτηροθήκες και ένας βαθύς αποθηκευτικός θάλαμος κατάλληλος για βιβλία, παιχνίδια και tablets. Ένα ακόμα μεγαλύτερο ντουλάπι υπάρχει κάτω από το ταμπλό. Τέλος, στο πάνω τμήμα του πίνακα οργάνων διατίθεται πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος.

Πλήρης γκάμα
Το Edge θα προσφέρεται στην Ευρωπαϊκή αγορά σε εκδόσεις Vignale (με ανώτερη ποιότητα), Titanium (έμφαση στην κομψότητα) και Trend (με πλούσιο εξοπλισμό), πέραν του σπορ ST-Line.

Σε όλη τη διαθέσιμη γκάμα, στοιχεία αισθητικής αναβάθμισης περιλαμβάνουν φαρδύτερη εμπρός μάσκα (με μοναδικό φινίρισμα για κάθε μία από τις διαθέσιμες εκδόσεις) και ανανεωμένο εμπρός μέρος. Επιπλέον, διατίθεται στάνταρ τεχνολογία LED για τους προβολείς, τα φώτα ημέρας και τα πίσω φώτα, ενώ το ανασχεδιασμένο καπό εντείνει την αίσθηση πλάτους και στιβαρότητας.

Το νέο Edge θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη περίπου στα μέσα του 2018.

Νίκος Τσάδαρης