Nissan Leaf: Το πιο εξελιγμένο αμιγώς ηλεκτροκίνητο της Ευρώπης

Nissan Leaf: Το πιο εξελιγμένο αμιγώς ηλεκτροκίνητο της Ευρώπης

Η ιαπωνική εταιρεία δίνει σάρκα και οστά στο όραμα της για την ευφυή κινητικότητα

Με την αποκάλυψη του νέου Nissan Leaf, του πιο εξελιγμένου αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος στην Ευρώπη, η ιαπωνική εταιρεία δίνει σάρκα και οστά στο όραμα της για την ευφυή κινητικότητα.

Κινούμενο αποκλειστικά με ηλεκτρισμό είναι το πρώτο αυτοκίνητο της φίρμας στην Ευρώπη που θα “αγκαλιάσει” τα πρώιμα βήματα της προηγμένης υποστήριξης του οδηγού. Εμπλουτισμένο με πρωτοποριακές καινοτομίες, όπως το e-Pedal, επιτρέπει στον οδηγό του να οδηγεί και να φρενάρει με έναν εντελώς νέο και απρόσκοπτο τρόπο.

Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει τα 378 χλμ. με μία μόνο φόρτιση, σκοπεύοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις των νέων αγοραστών. Για εκείνους που επιθυμούν ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία η Nissan θα λανσάρει μια έκδοση με αυξημένη ισχύ κινητήρα και χωρητικότητα μπαταρίας στα τέλη του 2018.

Μαζί με την ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, το νέο e-powertrain προσφέρει εκπληκτική, γραμμική οδηγική απόδοση ισχύος 110 kW. Η ροπή έχει αυξηθεί στα 320 Nm, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιτάχυνσης.

Αναλύοντας τη τεχνολογία e-Pedal, βλέπουμε ότι ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο που οδηγούμε. Επιτρέπει στους οδηγούς να εκκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματήσουν το αυτοκίνητο ρυθμίζοντας μόνο το πάτημα στο πεντάλ γκαζιού. Όταν το πεντάλ είναι πλήρως ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές πλαγιές, μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ.

Το μοντέλο διαθέτει πλέον πιο κομψή εμφάνιση τόσο μέσα, όσο και από έξω. Ο σχεδιασμός εκφράζει τη φιλοσοφία της μάρκας για το μέλλον. Η σχεδίαση ήταν εμπνευσμένη από το αυτοκίνητο IDS Concept, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2015.

Το μπροστινό μέρος διαθέτει τη χαρακτηριστική μάσκα V-motion της Nissan, η οποία αντανακλά το DNA που μοιράζεται με τα άλλα κορυφαία μοντέλα της φίρμας, όπως τα Nissan X-Trail και Qashqai. Ωστόσο, το μπλε χρώμα της μάσκας αποτελεί ένα νέο χαρακτηριστικό υπογραφής για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα της Nissan. Παράλληλα, η “πλωτή” οροφή προσθέτει στυλ και αίσθηση κίνησης, ενώ οι κομψοί προβολείς LED ενσωματώνουν τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τύπου μπούμερανγκ της Nissan.

Το εσωτερικό του νέου μοντέλου έχει πλήρως ανασχεδιαστεί, προσφέροντας εκλεπτυσμένη εμφάνιση και αίσθηση. Χάρη στα υλικά υψηλότερης ποιότητας με την τέλεια εφαρμογή και φινίρισμα, η ποιότητα ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που διακρίνει ο οδηγός και οι επιβάτες, καθώς εκτιμούν δεόντως τη χαρακτηριστική “υπογραφή” με την μπλε ραφή στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι, όπως και τη νέα όψη της οθόνης TFT 7 ιντσών. Η διάταξη της οθόνης έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως είναι η τεχνολογία Safety Shield, η κατάσταση φόρτισης, το “αποτύπωμα” ισχύος και οι πληροφορίες του συστήματος ήχου και πλοήγησης.

Με αυτό το μοντέλο ουσιαστικά ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του μοντέλου της πρώτης γενιάς, το οποίο έχει γίνει το πιο δημοφιλές ηλεκτρικό όχημα παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 283.000 αυτοκίνητα έχουν πωληθεί από το 2010, χρονιά στην οποία ξεκίνησε η εμπορική διάθεση του μοντέλου.

Το νέο Nissan Leaf θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις αρχές του 2018.